Nopţi albe în ținuturile Rusiei (V)
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Turism
PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/
Palatul Peterhof – Versailles de Rusia
Aflat în afara oraşului Sankt Petersburg, palatul Peterhof a fost locul care m-a impresionat poate cel mai mult din tot ce am văzut în călătoria noastră. Cred că îl reprezintă pe țarul Petru cel Mare cel mai bine în dorinţa lui de a apropia Rusia de Europa. Ţarul a vizitat palatul Versailles din Franța și, revenit acasă, a schițat planuri grandioase pentru a construi un palat care să îl întreacă în grandoare și frumusețe pe acesta, reuşind acest lucru după opinia mea.
În timpul Războiului Nordic, Petru cel Mare a mers des într-o zonă izolată din apropierea Golfului Finic, de unde putea urmări construcția fortificațiilor din Kronstadt pe o insulă suedeză pe care tocmai o cucerise. Ideea construirii unei reşedinţe în acest loc a avut-o soţia sa Ecaterina, care i-a sugerat că ar putea construi un mic adăpost unde să locuiască pe perioada verii.
Pentru construcția acestui palat a fost alocată o suprafaţă de peste 600 de hectare. Foarte mulți arhitecți, grădinari, artiști şi muncitori au fost angrenați în această lucrare de anvergură. Materialele de construcție, decorațiunile şi plantele, în mare parte provenind din Europa, au fost transportate pe apă, iar între Golful Finic şi Palatul Principal a fost construit un canal. În 14 august 1723, Peterhof a fost inaugurat în mod oficial.
Domeniul cuprinde trei parcuri: Parcul de Jos, Parcul de Sus și Parcul Alexandria. Marea Cascadă este de fapt piesa de rezistență, care pornește de la baza construcției principale, se continuă cu unul dintre cele mai mari ansambluri de fântâni arteziene din lume, ce ajunge până în Golful Finic din Marea Baltică. Petru cel Mare a elaborat planul fântânilor arteziene folosind principiul gravitației. În subteran sunt 25 km de conducte cu apă ce provine dintr-un izvor natural din apropiere, iar întreg complexul conduce și mai mult spre ideea că modelul utilizat a fost Palatul Versailles și grădinile sale. În centrul cascadei se regăsește Fântâna lui Samson care îl înfățișează pe eroul biblic ținând deschise fălcile unui leu. Statuia a fost construită ca un simbol al victoriei Rusiei în fața Suediei la Poltava.
În parc sunt mai multe fântâni arteziene și pavilioane, „fântâni deghizate“ în arbori, flori sau umbrele, menite să-i ude până la piele pe invitații neagreați de ţar. Am aflat şi faptul că ţarul juca șah cu sclavi îmbrăcați în piese, pe o tablă desenată în curtea palatului.
În timpul domniei Împărătesei Elisabeta, fiica lui Petru cel Mare, palatului i-au fost aduse modificări serioase, fiind extins de arhitectul italian Francesco Rastrelli. Interiorul a fost şi el refăcut în stil baroc, doar camera de studiu a lui Petru cel Mare rămânând intactă. A continuat să fie împodobit în timpul domniei țarinei Ecaterina cea Mare, care a redecorat camera tronului, impresionantă prin dimensiunea sa de peste 300 m².
Toate camerele afișează o opulenţă şi un lux cum numai în Sankt Petersburg găseşti. Mi-a plăcut celebra scară decorată cu statui, creată de Rastrelli. În interior nu am avut voie să facem poze, dar vi l-am descris cu gândul că veţi reuşi să vedeţi vreodată acest superb edificiu.
Peterhof a fost bombardat şi aproape distrus în al Doilea Război Mondial de către aviația sovietică pentru că armata germană se cantonase acolo. În plus, spionajul sovietic aflase că Hitler plănuia o mare sărbătoare a victoriei în palatul țarist, așa că Stalin ordonase ca palatul să dispară. Complexul a fost refăcut în cele mai mici detalii şi totul pare acum încremenit în vremea țarinelor. Cu siguranţă locul este replica frumosului Versailles, fiind unul dintre proiectele în care s-a investit mult de la Petru cel Mare până la Ecaterina cea Mare timp de aproape un secol.
Mai sunt încă multe de povestit despre palatele ţarilor şi despre Sankt Petersburg. Aşadar, călătoria continuă.
GALERIE FOTO
Teofilia Banu
Revista Lumea Satului nr. 13, 1-15 iulie 2017 – pag. 56-57
Articole înrudite
- Repere rurale din croaziera fluvială Sankt Petersburg - Moscova (IV). Bisericile și mănăstirile din Uglich
- Repere rurale din croaziera fluvială Sankt Petersburg – Moscova (III) - Complexele monahale ortodoxe Goritsy și Iaroslavl
- Repere rurale din croaziera fluvială Sankt Petersburg – Moscova (II) - Din satul Kizhi spre Goritsy
- Repere rurale din croaziera fluvială Sankt Petersburg – Moscova (I)
- Congresul APISLAVIA - Moscova 2018
- Nopţi albe în ținuturile Rusiei (XIII)
- Nopţi albe în ținuturile Rusiei (XII). Catedrala Sfânta Sofia, simbolul oraşului Novgorod
- Nopţi albe în ținuturile Rusiei (XI). Novgorod, orașul lui Rurik şi al lui Iaroslav cel înţelept
- Nopţi albe în ținuturile Rusiei (X). Mănăstirea Solovetsky, Athosul Rusiei
- Nopţi albe în ținuturile Rusiei (IX). Insulele Solovetski între paradis şi infern
Articole recente - Lumea Satului
- UNCSV: Cooperativele agricole, cea mai bună soluție
- Stadiul plăților APIA în Campania 2020
- Opinie de specialist. Inul de fibră, o plantă de cultură nedreptățită în actuala conjunctură
- Dăunători de carantină la tomatele cultivate în spații protejate
- Singurul soi de castravete amar aclimatizat la condițiile din ţara noastră, cultivat la Fierbinți
- Microgranulatele, o nouă abordare pentru agricultura în schimbare
- Măsuri de stocare a utilajelor agricole pe timpul iernii
- Ferma de 40 de vaci oferă un trai decent familiei Bogos
- Un tânăr din comuna clujeană Râşca crede în pasiunea sa - mioarele
- Ferma de subzistenţă a familiei Mircu din împrejurimile Aradului