Lumea satului 750x100

update 23 Oct 2020

O altfel de vacanţă pentru copiii din mediul rural

Trei parohii din Protopopiatul Fălticeni desfăşoară în vacanţa de vară a elevilor, cu binecuvântarea Î.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, o acţiune comună dedicată elevilor din mediul rural intitulată „Şcoala de vară“. Activităţile se desfăşoară în satele Bogdăneşti (responsabil preot Marcel Ursuţu), la Leucuşeşti, începând cu 28 iulie (responsabil pr. Adrian Dulgheriu) şi la Boroaia I, începând cu data de 25 august (responsabil preot Silviu Maxim).

Aşa cum am aflat de la preotul protopop Adrian Dulgheriu, activităţile la care participă 48 de copii din parohiile din cele trei sate sunt organizate cu sprijinul colaboratorilor cu care parohiile au încheiat parteneriate şi cuprind jocuri, întreceri sportive, ateliere de pictură, vizitarea diferitelor obiective turistice, rugăciune, ateliere de informare despre sănătatea trupească, ateliere de origami, lansare de lampioane, ateliere de comunicare, realizarea de noi prietenii, primirea de noi învăţături creştine şi focuri de tabără.

Program diversificat în urma colaborării dintre parohie, şcoală şi primărie

Prima etapă a taberei s-a desfăşurat de pe 25 iunie 2016, în Parohia Bogdăneşti I, aceasta având drept colaboratori Primăria Bogdăneşti şi Şcoala Gimnazială nr. 1.

„Programul începe la ora 8,00, la biserica parohială «Pogorârea Sfântului Duh» din Bogdăneşti, cu o scurtă înviorare coordonată de profesorul de educaţie fizică şi sport Paul Sopon. Urmează rostirea rugăciunilor de dimineaţă în sfânta biserică, apoi se serveşte micul dejun în sala de prăznuire a parohiei. Cei 48 de copii care au participat au fost împărţiți în trei grupe pentru desfăşurarea a trei ateliere care au purtat numele a trei sfinţi ai Bisericii, Sf. Nicolae, Sf. Nectarie şi Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Aceste ateliere au avut următoarele teme: 1 – Întreabă preotul. La acest atelier copiii au scris pe foi de hârtie întrebări diferite, deosebit de interesante, iar răspunsurile au venit din partea preoților participanţi la această activitate; 2 – Activităţi sportive. Această activitate a fost condusă de profesorul Paul Sopon care a organizat, pe lângă concursuri sportive, şi jocuri recre­ative; 3 – Atelier de comunicare. Acesta a fost condus de profesoara de limba română Nicoleta Ursuţu“, ne-a spus preotul Marcel Ursuţu. Primul atelier s-a desfăşurat în biserica parohială, al doilea în livada bisericii, iar al treilea atelier s-a desfăşurat în muzeul tradiţional bisericesc care aparţine parohiei Bogdăneşti I.

Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox

„La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2016 drept «Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox», în cadrul căruia vor fi evidenţiate formarea spirituală a tinerilor şi orientarea lor spre însuşirea valorilor perene prin intermediul familiei, bisericii şi şcolii; educaţia creştină a tinerilor; importanța prezenţei şi participării tinerilor la viaţa comunităţii creştine; cultivarea iubirii, a prieteniei şi a respectului faţă de aproapele, precum şi ajutorarea oamenilor nevoiaşi.

Prin «Şcoala de vară» marcăm şi în Protopopiatul Fălticeni «Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox». Prin activităţile propuse se încearcă să se dezvolte spiritul patriotic al tinerilor, dar şi dragostea faţă de Biserică şi dezvoltarea spiritului de voluntariat. Copiii au servit masa la Aşezământul «Bucuria celor necăjiţi» coordonat de Prea Cuviosul Ieromonah Aioanei Andrei din cadrul Mănăstirii Râşca, s-au închinat la Sfânta Mănăstire Râşca şi au ajuns în mirifica poiană a lui Ioan de la Sihăstria Râşcăi. Sfârşitul unei zile la «Şcoala de vară» este marcat printr-un frumos foc de tabără şi un spectacol“, ne-a declarat preotul protopop Adrian Dulgheriu.

La Bogdăneşti, participanţii la activităţi s-au bucurat de concerte de vioară susţinute de grupul „Noiţele“ condus de învăţătorul Ion Costân de la Şcoala Gimnazială Bogdăneşti.

GALERIE FOTO

Silviu Buculei

Revista Lumea Satului nr. 15, 1-15 august 2016 – pag. 48-51