Meșter popular modern. Obiecte 3D confecționate din lână
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Mestesuguri
Claudia Stroe – „Creațiile din acest material sunt «calde și vii»“
Claudia Stroe, o tânără din București, este de meserie artizan. Confecționează păpuși și alte obiecte din lână, iar pasiunea aceasta a descoperit-o încă de când era mică.
„În urmă cu trei ani am cusut primele jucării din fetru“
‒ Rep.: Cum v-ați apucat de această meserie?
‒ Claudia Stroe: Povestea mea de artizan începe cu o altă poveste. Sunt producător de spectacole pentru copii, îmi place să spun povești scrise doar cu apă și săpun pentru toți cei care vor să-și amintească că au fost mai întâi copii. De mică mi-au plăcut jucăriile și, chiar dacă nu am avut multe la vremea aceea, știam că de Crăciun, Moș Gerilă o să-mi aducă una. Așa anii au trecut, iar jucăriile au rămas într-un loc special în inima mea. Și cum niciodată nu este prea târziu să faci ceea ce îți place, în urmă cu trei ani am început să cos timid primele jucării decorative din fetru. În urmă cu doi ani m-am gândit că aș putea realiza manual o jucărie pe care doream să o ofer amintire micilor mei spectatori. Astfel girafa Bubblică mi-a marcat cumva destinul cu noi începuturi. Mi-am dat seama că-mi place să cos și jucăriile din fetru făcute de mine au început să prindă contur.
‒ Rep.: Mai confecționați și alte obiecte?
‒ C.S.: Am realizat și jucării decorative, decoruri 3D din fetru, banner-uri cu nume pentru camera copilului, ilustrații 3D după afișe de spectacole și multe alte produse cusute în fetru. Credeam că asta o să fac toată viața, dar nu a fost așa. Altceva mi se pregătea. Văzusem câteva tutoriale pe Youtube despre împâslirea lânii, dar nu dădusem importanță acestei activități. Provocarea a venit când a trebuit să fac un tablou 3D din fetru după afișul unui spectacol. Primele înțepături le-am simțit pe pielea mea la propriu. De atunci au trecut aproape 3 ani și pot spune că sunt dependentă de filțuit lâna.
„Proprietățile lânii aduc cu ele un sentiment de viață“
‒ Rep.: Ce tehnică folosiți pentru realizarea produselor?
‒ C.S.: Îmi place să modelez lâna prin tehnici complexe de filțuire uscată cu acul sau umedă cu apă și săpun, dar și să realizez picturi calde cu peisaje, portrete ale oamenilor sau animăluțelor de companie. Gama se extinde la bijuterii parfumate, încălțăminte lejeră de casă până la eșarfe, mănuși sau alte accesorii. Împâslirea este un proces complex și de durată în care, cu fiecare înțepătură a acelor, fibrele se blochează între ele și construiesc corpul solid care va alcătui produsul meu. Proprietățile lânii aduc cu ele un sentiment de viață; la fel ca pielea și părul uman, fibra de lână este alcătuită din keratină și, spre deosebire de multe materiale, nu se simte rece la atingere, de aceea creațiile din lână sunt „calde și vii.“
Rep.: De unde luați materia primă și în cât timp se realizează o astfel de lucrare?
Claudia S.: Creațiile „sculptate“ sau pictate cu lână sunt foarte migălos de realizat, ceea ce înseamnă că trebuie să le dedic timp suficient astfel încât la final să fiu mulțumită de ceea ce am făcut. Sunt creații pe care le pot realiza într-un minimum de câteva ore și altele la care lucrez zeci sau poate chiar sute de ore. Materia primă pe care o folosesc este lâna merinos pe care o procur atât din țară, cât și din străinătate.
‒ Rep.: La ce prețuri le valorificați?
‒ C.S.: În funcție de complexitatea creației, aceasta poate costa câteva zeci de lei sau prețul poate ajunge chiar și la câteva mii de lei.
„Lâna ca materie primă este un material foarte moale și pentru a realiza ceva anume din ea trebuie foarte bine împâslită. Asta necesită timp, muncă, pasiune și îndemânare. Creațiile handmade sunt spectaculoase și întotdeauna vor fi căutate de iubitorii de frumos, de cei care doresc să dăruiască sau să colecționeze piese unicat. În cazul meu, creațiile pe care le realizez sunt un decor elegant și un cadou sofisticat pentru tine sau o persoană dragă. Aceste creații din lână îți pot aduce energie, căldură, emoții“, Claudia Stroe.
Liliana POSTICA
Articole înrudite
-
Obiecte inspirate din poveștile copilăriei
in Mestesuguri -
Pasiunea nestinsă a meșteșugitului
in Mestesuguri -
Fabrica „Lâna de aur“, un proiect care dă valoare lânii autohtone
in Zootehnie -
Căsuțe pentru păsărele făurite de meșteri populari
in Mestesuguri -
În Apuseni au rămas doar câțiva meșteri care mai cunosc tainele lemnului... Dogăritul, o îndeletnicire aproape uitată
in Mestesuguri -
Pandemia a lovit micile afaceri ale meşterilor populari de la sate
in Mestesuguri -
Elena Torac, un ambasador al tradiţiilor huţule din Brodina
in Mestesuguri -
Alege mărțișoare de la meșterii populari și producătorii locali!
in Traditii -
Sculptura în lemn are reprezentanți și în București
in Mestesuguri -
Doi tineri din Sibiu au lansat îngrăşământul eco din lână de oaie
in Actualitate
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție