Târgul naţional de ceramică tradițională „CUCUTENI 5000“ a revenit la Iași
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Mestesuguri
În ultimele zile din iunie, în Parcul Copou din Iaşi a avut loc cea de-a 37-a ediţie a Târgului naţional de ceramică „CUCUTENI 5000“. Evenimentul a avut drept scop cunoașterea și promovarea ceramicii tradiționale din cele mai importante centre de olărit ale țării. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.
La ediţia din acest an au fost prezenți peste 132 de meşteri din 20 de centre din România, Republica Moldova şi Ucraina: Argeș, Bistriţa, Cătămărăşti Deal şi Dorohoi – Botoşani, Braniştea – Galaţi, Corund şi Miercurea Ciuc – Harghita, Schitu Stavnic – Voineşti, Iaşi, Baia Mare – Maramureş, Româna-Balş şi Vădastra – Olt, Marginea – Suceava, Măldăeni – Teleorman, Horezu și Lungeşti – Vâlcea, Satu Mare, precum și din Chişinău, Nisporeni, Drochia, Iurceni – Republica Moldova și din regiunea Cernăuţi – Ucraina. Scopul manifestării l-a constituit cunoaşterea şi promovarea ceramicii tradiţionale din cele mai importante centre de olărit din ţară, având ca invitaţi meşteri olari din Republica Moldova și Ucraina.
Unul dintre participanți a fost și meșterul olar Ionel Cococi, din localitatea Vădastra, județul Olt, care prin ceramica sa lucrată în stil neolitic a reușit să aducă în actualitate o cultură străveche, ne spune acesta. „Această meserie am învățat-o, începând ca un autodidact, dar scânteia de inițiere a pornit în cadrul unui proiect început la Vădastra, în urmă cu 19 ani, prin intermediul Universității Naționale de Arte din București, în cadrul căruia s-au făcut cercetări pe relicvele descoperite în sit și unde s-a pus la punct tehnica de ridicare arhaică, inclusiv tehnica de ardere, eu oferindu-mă voluntar la acea vreme“, își amintește Ionel Cococi.
Ștefan Trușcă, din localitatea Româna din Balș, județul Olt, a învățat meșteșugul realizării vaselor din ceramică în copilărie, de la părinții săi, care proveneau din două mari familii de olari de pe Valea Oltețului. „De mic copil, părinții m-au pus să mă joc cu lutul; prima dată m-au pus să fac diferite animăluțe, iar mai apoi, la vârsta de șapte ani, au început să mă pună pe roată și mi-au spus să învăț această meserie“, spune Ștefan Trușcă.
Civilizaţia Cucuteni poate fi numită cea mai strălucită mărturie peste milenii a ceea ce a însemnat „Vechea Europă“. Arealul culturii Cucuteni este vast, din sud-estul Transilvaniei, aproape întreaga Moldovă, Republica Moldova și o parte din teritoriul Ucrainei, iar începutul acestei culturi este situat aproximativ în 3600 î.Ch. și sfârșitul ei, în jurul anilor 2600-2500 î.Ch. Pe spectaculoasa ceramică pictată predomină decorul în spirală, cu numeroase variante şi combinaţii, iar culorile predominante pe vasele ceramicii sunt roşul, albul şi negrul, cu unele variaţii în funcţie de temperatura la care a fost ars vasul respectiv.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
- Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021
- Ferma de 40 de vaci oferă un trai decent familiei Bogos
- Teste la USAMV Iași. Noi combinații de condiment ce pot fi folosite la produsele din carne
- Dumitrașcu Radu, fermier (județul Iași): ,,Ne trebuie apă, nu glumă! Să fie cât mai multă zăpadă, să ne poată proteja pe iarnă culturile“
- În Chiperești, familia Neamțu arde în fiecare vară 8 tone de lână
- Copălău - Patria usturoiului! Un brand la nivel local
- Ce proiecte propune ADR Nord-Est pentru una dintre cele mai sărace regiuni din UE
- Cele mai importante podgorii europene, studiate de cercetătorii de la Universitatea Agronomică din Iaşi
- Primul sistem acvaponic la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică din Iași
- Ziua Porumbului - Iași, ediție cu o producție de sub o tonă la hectar
Articole recente - Lumea Satului
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Să diminuăm prin toate mijloacele consumul și pierderile de apă din sol
- Cum putem proteja recoltele cu plantele companion
- Gospodar fără pereche cu 1.000 de oi în satul Iacobeni, județul Sibiu
- Exemplare deosebite din rasa Merinos de Palas, înscrise în Registrul Genealogic
- Cu „țoalele pe măgar“ până la stâna din Baia de Aramă
- PREPELIȚESCU - un pas important spre o franciză românească
- Cu definitivarea organizării Camerelor Agricole să se rezolve și problema consultanței agricole
- România promovează încă foarte puțin femeile în înalte demnități publice
- Programul Start-Up Nation. Fabrică de sucuri natural în valoare de 200.000 lei, la Oneşti