Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Licuricii dintre zgârie-norii din Singapore (II)

Licuricii dintre zgârie-norii din Singapore (II)

Intru pe Poarta Tanglin și încep să cutreier prin Grădinile Botanice ce parc-au coborât din cer, ca un paradis verde gata să-mi acapareze toate încheieturile corpului. Inclusă în Patrimoniul Mondial Unesco în anul 2013, Grădina Botanică din Singapore are o impresionantă colecție de orhidee, peste 1.200 de specii, dar și un centru de cercetare al acestora.

În anul 1859, grădina a fost întemeiată cu ajutorul unei fundații agro-horticulturală. Vanda Miss Joaquim este orhideea hibridă agățătoare ce a fost aleasă  floarea națională a țării în anul 1981. În Grădina Vip Orchid găsim hibrizi ai orhideelor VIP, dedicate marilor personalități ale lumii, printre care și Diana, Prințesa de Wales.

Sunetele muzicii Orchestrei Simfonice din Singapore se aud peste tot, prin Pădurea tropicală, Grădina de ghimbir și cea de bonsai, Lacul Simfoniei și Lacul Lebedelor, iar acordurile-mi dau speranța că oamenii vor deveni precum orhideele, mereu înfloritori și plini de frumos vizual și nu numai.

O zi în parcul natural Gardens By The Bay nu este îndeajuns, însă am reușit să adun frumusețea din acest oraș-grădină picătură cu picătură. Vizitat de peste 50 de milioane de oameni în 2018, Gardens By The Bay rămâne unul dintre principalele locuri pe care nu le voi uita. Cele trei grădini, de est, centrală și de sud, sunt locurile de promenadă perfecte pentru a simți cu adevărat recreerea minții. În grădinile tropicale, serele răcite, m-au uimit: Flowe Dome, cu climat mediteranean, înregistrată în Cartea Recordurilor din 2015 ca cea mai mare seră din lume, și Cloud Forest, cu varietatea sa de flori și diversitatea de plante. Nu știu în ce direcție să mă mai uit, care mai de care iese în evidență prin abundența de culori, de natural.

Îmi întind mâinile ca un copil, mă uit în sus și ascult picăturile ce curg din a doua cea mai înaltă cascadă de interior din lume, The Cloud Fountain. Tabloul este perfect, armonia dintre cascadă și mușchii verzi ce se întind pretutindeni mă determină să mai zăbovesc puțin.

Proiectată de arhitectul Moshe Safdie, stațiunea Marina Bay Sands este simbolul orașului din anul 2010. Are în componență un hotel de lux cu peste 2.500 de camere, restaurante, cazinouri, mall, patinuar și muzeu, iar una dintre atracțiile principale ale acestui loc este piscina infinită ce se află în partea superioară a hotelului. Deschiderea oficială a avut loc în anul 2011, construcția fiind una dintre cele mai complexe proiecte din lume, ce a costat peste 4 miliarde de dolari. De asemenea, a creat peste 20.000 locuri de muncă din diverse domenii.

La etajul 55, deasupra celor trei turnuri ce seamănă cu niște picioare în ritm de dans, puțin ondulate, ajung la piscina situată la 191 de metri de la sol, ce pare că nu se mai termină, ba chiar de aici simt că pot atinge toți zgârie-norii din jur. Atât ziua, dar mai ales noaptea am avut senzația că sunt în altă galaxie și am părăsit pentru câteva clipe Pâmântul. Miile de lumini din jur sunt aprinse la lăsarea întunericului, chiar și luna răspunde chemării acestui spectacol fără margini, Wonder Full, un joc de lasere ce întruchipează nașterea, copilăria, adolescența și viața de adult.

Insula Sentosa, ce se află în partea sudică a orașului, a fost în trecut lagăr de prizonieri de război și bază militară britanică. Cu numele derivat din cuvântul Santosha ce înseamnă „mulțumire“, insula chiar mi-a oferit o stare de satisfacție. Se spune că în vechile hărți de prin anii 1600-1700 Sentosa apare sub alte denumiri, Blacan Mati sau Burne Beard, însă nu este cert dacă e vorba despre aceeași insulă. În anul 1972 a căpătat denumirea de azi, în urma unui concurs de promovare a turismului din Singapore.

Azi o regăsesc îmbrăcată cu parcuri de distracții, plaje, cazinouri, terenuri de golf și, dacă privesc spre cer, o rețea de telecabine. Universal Studio este unul dintre principalele atracții. Împărțit pe zone, New York City, Hollywood, Madagascar, Egiptul Antic, acest loc te aduce în mijlocul scenelor unor filme precum The Lost World, serialul american Battlestar Galactica sau în palatul Far Far Away.

Plin de animație și conducându-mă într-o lume fantastică, Magical Sentosa este spectacolul multimedia nocturn găzduit de Fântâna muzicală Sentosa. Jeturile de apă, graficele computerizate, laserele de lumini și minunatele personaje de animație aduc o doză de originalitate și excentrism cum rar întâlnești.

Construiți sub forma unor copaci artificiali, cei 18 Supertrees din Gardens By The Bay demonstrează încă o dată măiestria conceperii acestui plan urbanistic al orașului. Cu cât privesc treptat spre bolta cerească, cu atât descopăr această verticalitate pe care se cațără verigi și orhidee, peste 150.000 de plante cu un colorit splendid ce oferă un contrast extraordinar peisajului atât ziua, cât și la lăsarea întunericului. Privesc în zare la spectacolul Garden Rapsody, licuricii zboară din magicii copaci în toate direcțiile. Muzica clasică a anilor ’90 este în concordanță cu jocul de lumini, iar eu mă minunez de presărarea cu frumos ce trece prin fiecare inimă prezentă aici, în acest oraș strălucitor și plin de energie verde, Singapore.

Aurora Grigore

GALERIE FOTO

 

gradina, turism, Asia, Singapore

Alte articole:

Paris, chipul șoaptelor iubirii de basm (I)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (II)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (I)

Picături din călimara portului antic, Jaffa

Printre ruinele orașului renăscut din nisip, Jerash (I)

Petra, crinul cu parfum de nisip nabateean (II)

Gânduri andaluze, la umbra portocalilor din Sevilia (IV)