reclama Nusees
update 30 Nov 2022

Confecționarea unui mărțișor

Mărţişorul este un mic obiect, o bijuterie prinsă într-un şnur alb cu roșu. Acesta simbolizează reînnoirea timpului şi renaşterea naturii, iar odată cu venirea primăverii, este dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc şi belşug. În virtutea tradiţiilor populare, mărţişoarele se confecţionează manual şi se dăruiesc omului drag, părinţilor, învăţătorilor... Acestea s-au răspândit și au început să aibă diferite forme de cerculeţe, cănăfiori, fulgi, floricele, pătrăţele etc. Confecţionate cu multă sârguinţă şi dragoste, mărţişoarele au ajuns adevărate podoabe de artă. Tradiţia de a le purta există din vechime de la mai multe popoare: romani, daci, slavi, greci, bulgari, găgăuzi, albanezi, maghiari. De aceea, venim aici cu idei de mărțișoare care pot fi confecționate acasă.

Păpușa albă și roșie

Materiale necesare:

  • Ață de tricotat: albă și roșie;
  • Carton;
  • Foarfecă.

Mod de realizare: Întâi de toate se împletește șnurul alb și roșu (două fire de lungime identică se înnoadă la un capăt și se răsucesc în sensuri diferite). Apoi se confecționează figurinele, după imaginația fiecăruia… Înfășurăm firul pe carton, legăm ciucurele la un capăt și tăiem la celălalt.

Puteți, dacă doriți, să vă opriți aici. Dacă nu, puteți face păpușile din fire. Ciucurele alb se leagă cu fir alb ceva mai jos de capăt pentru a forma capul păpușii, după care legăm „coatele“, „genunchii“ și celelalte „încheieturi“. Pentru păpușa roșie urmăm aceiași pași, doar că sunt mai puțini. Lăsăm câteva fire pentru păr, iar piciorușele sunt înlocuite de fustiță.

Mărțișorul gravat pe lemn

Un alt model care v-ar putea servi drept cadou pentru cei dragi este mărțișorul gravat pe lemn.

Materiale necesare:

  • Pirograf;
  • Adeziv;
  • Flori artificiale albe și roșii;
  • Frunză artificială;
  • Ață de tricot: albă și roșie;
  • Plăcuțe de lemn în formă de inimă (puteți avea și alte forme).

Mod de realizare: Inițial, cu ajutorul pirografului gravăm pe plăcuța de lemn numele persoanei. După care, aplicăm pe frunza artificială florile albe și roșii. Pentru înfrumusețare lipim alături de florile albe și roșii, firele de ață de tricot. Ulterior, frunza se lipește pe plăcuța din lemn gravată manual.

Liliana Postica

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului