goodwill mai2022 top
update 17 May 2022

Artiști români, în muzeele din Belgia Ioan Măric, la loc de frunte

Carmen Drăghici Hopârtean este o româncă stabilită, împreună cu soțul său, în Belgia, încă din 1991. A înființat și conduce mai multe instituții de cultură și de comunicare în această țară de adopție, care au scopul și menirea de a ține legătura cu românii din Belgia, de a fi mereu aproape de România. Așa a luat ființă Asociația Arthis – Casa de Cultură Belgo-Română, un post de radio, o școală în limba română, un ansamblu folcloric de cântece și jocuri românești. În același timp, organizează diferite manifestări culturale și artistice la care sunt invitați artiști români în Belgia.

De curând, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea Arthis, a inițiat un schimb de informații și de promovare a artiștilor români care au expus în diferite muzee din Belgia sau ale căror lucrări au intrat în patrimoniul acestor muzee. Astfel, Carmen Drăghici Hopârtean, cu sprijinul conducerii Muzeului de Artă Spontană din Bruxelles, cu care a dezvoltat, în timp, mai multe proiecte culturale, face cunoscute publicului din întreaga lume, printr-o expoziție virtuală, operele a trei artiști români: Jana Cernatesco, Nicolae Groza și Ioan Maric.

Artistul naiv băcăuan este foarte cunoscut în Belgia, deoarece a participat la mai multe expoziții, tabere, târguri, a expus la Parlamentul European cu ocazia sărbătorilor de iarnă etc. Lucrarea din Muzeul de Artă Spontană a fost achiziționată și expusă în 2009. Dacă vizitați orașul Bruxelles, nu ocoliți Muzeul de Artă Spontană care se găsește la Schaerbeek, și nici Arthis pentru că acolo vă întâlniți cu arta lui Bădița Măric.

Iată cum este prezentat artistul Ioan Măric și creația sa: „Picturile lui Ioan Măric au un tâlc. Ele pleacă de la un proverb, o zicală, o sintagmă, o expresie sau o situație obișnuită și sunt ridicate la nivel de legendă. Legendele lui Ioan Maric se citesc în mișcarea interioară a operei sale, în culoare, în linie și expresie. Ele se autopovestesc în formele personajelor și ale narațiunii picturale.“

Vă oferim lucrarea din muzeul de Artă Spontană, dar și o expoziție Ioan Măric cu lucrările artistului băcăuan, expuse în diferite perioade, muzee și instituții belgiene.

Azi numără peste 200 de expoziții personale și peste 2.000 de participări în expoziții colective, iar distincțiilor primite de-a lungul atâtor decenii, drept răsplată a harului pus în slujba bucuriei noastre, a tuturor privitorilor, aproape că le-a pierdut socoteala, după cum consemnează ziarullumina.ro. Însă Bădița a rămas la fel de modest, la fel de discret și de dăruit picturilor sale ca pe vremea când era numai un băietan. „Nici când eram mic n-am visat c-o să devin un pictor celebru și nici acum nu visez. Am încă de lucru“, a declarat pictorul pentru ziarullumina.ro. De aici aflăm că, acum doi ani, la 72 de ani, din postura de străbunic, își pregătea lucrarea de licență pentru a absolvi Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu“ din Iași. „Ca să fii recunoscut pe deplin trebuie să fii membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Și, ca să fii membru, trebuie să ai studii superioare. Ei, m-am înscris și la facultate, iaca, acum o termin, lucrez pentru licență: pregătesc cele trei tablouri pe care le vedeți – ciclul vieții: nașterea, nunta și înmormântarea“, explica atunci Ioan Măric.

(I.B)