Imprimă această pagină
Traditii 01 Aprilie 2019, 11:20

Arta lânăritului, reinventată de o fostă educatoare

Scris de

Liliana Ghiță este o mare pasionată de artizanat, care s-a transformat dintr-o educatoare într-o artistă. Știe să împletească armonios imaginația și tradiția într-un mod cât mai inedit. Acest lucru îl poți vedea încă din primele momente în care pășești în atelierul ei. Zilnic lucrează zeci de produse și accesorii. Dacă, de obicei, majoritatea meșteșugarilor fac din lână saltele, papuci sau șosete, protagonista a demonstrat că din această fibră se pot obține mult mai multe lucruri. De la articole vestimentare, tablouri până la jucării, toate au ceva în comun: sunt unice, realizate cu suflet și lucrate doar cu lână.

„Totul a început în urmă cu trei ani de zile, când am văzut un reportaj la televizor despre lână, în care se spunea că aceasta nu se mai folosește în România și este aruncată ori arsă de către ciobani. M-a impresionat foarte tare și am dorit să fac ceva în sensul ăsta. Astfel am ajuns să comand primul stoc de lână de la o stână din zona Clujului. Nu prea știam ce se poate obține din ea, în afară de articolele clasice și cunoscute. Apoi, am găsit diferite filmulețe pe Internet cu podoabe, jucării și accesorii realizate din lână. La început îmi cream podoabe, după care am evoluat și am început să lucrez nenumărate articole. În prezent realizez articole vestimentare, tablouri, jucării, genți, pălării, lampadare, covoare sau chiar piese de șah. Am ieșit la câteva târguri în ultimul an și am început să le promovez. Bineînțeles, eu am numit-o arta lânăritului. Fiecare creație este unică, iar cei care le-au văzut au fost foarte plăcut surprinși și impresionați. Nu știau, la fel ca mine, că se pot face atâtea lucruri din lână. Deocamdată, sunt apreciate și cam atât. Încă sunt în stadiul de promovare și sper să ajung să și comercializez în așa fel încât să pot trăi din arta lânăritului. Am foarte multe idei în cap, sper să și le pot pune în aplicare“, povestește pentru revista Lumea Satului Liliana Ghiță, artizan.

lana poza mica

Lâna se curăță cu mălai

Ultimele descoperiri au demonstrat că micromasajul firelor de lână rivalizează cu presopunctura şi cu reflexoterapia. Fibrele de lână ating pielea şi acţionează asupra ei ca un micromasaj. Datorită acestui fapt, sporeşte microcirculaţia sanguină. În plus, unele cercetări confirmă că materialele obţinute din această fibră ne pot proteja de radiaţiile electromagnetice, resping umezeala, praful şi impurităţile. De asemenea, Liliana recomandă acest meșteșug ca o terapie antistres.

„Fiecare articol creat de mine este unic. Oamenii sunt uimiți și le apreciază. De asemenea, deseori sunt întrebată cum se curăță produsele din lână. Nu se spală, acestea se freacă foarte bine cu mălai, apoi se scutură și se lasă la aerisit câteva zile. Se spune că lâna este cea mai inteligentă fibră“, ne dezvăluie artista.

lana 20190311 105141

Roci vulcanice din lână cu efect terapeutic

Cu cât ţesătura sau împletitura din lână este mai groasă, cu atât acţiunea ei energetică este mai mare. Pornind de la această constatare, Liliana şi-a pus talentul şi imaginaţia în aplicare şi a obţinut un rezultat inedit: „rocile vulcanice“ din lână, cu efect tămăduitor. Fie că sunt unite într-un covor sau puse individual ca element de decor, aceste „pietre“ au un design minimalist şi pot fi de mare efect în orice locuinţă.

„Recomand produsele de acest gen deoarece sunt create manual, din lână 100% românească. Consider că ar trebui să susținem sectorul lânăritului, adică cel al producătorilor și al ciobanilor. Cumpărând de la noi este evident că îi vom putea ajuta, iar lâna nu se va mai arde sau nu o vom mai arunca. Acesta este unul dintre sfaturile mele, să cumpărăm produse din lână lucrate de artizanii români“, mai adaugă Liliana.

Pe viitor, protagonista are în plan deschiderea unui atelier dedicat copiilor pentru dezvoltarea lor artistică. Printre cele mai îndrăgite și inedite articole realizate de ea se numără și tablourile din lână, preferatele clienților din Anglia și Franța.

Ruxandra HĂBEANU

MAI JOS REPORTAJUL VIDEO


Media

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite