Munții Leaotă - paradisul brândușelor

„Munții sunt o lume deasupra lumii“, spunea alpinistul francez Gaston Rebuffat.
Într-adevăr! O lume în care trebuie să pătrunzi smerit ca într-un lăcaș sfânt, cu ochii plini de inocență asemeni unui copil care privește prima oară spre splendorile munților. Și mai ales cu respect, pentru că această supunere a munților de către oameni este una îngăduită.
Să pornim așadar spre munte călăuziți de ghizii Anne Mary Oană și Ciprian Năstase.
Dacă ați ales ca destinație Munții Leaotă din Carpații Meridionali vă propunem o variantă de traseu a cărei pornire începe din comuna Runcu, județul Dâmbovița, către Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului. De aici traseul, semnalizat cu indicator, continuă spre Cabana Leaotă – Stâna de sub Vârful Romanescu. Ascensiunea continuă apoi pe creastă până la Vârful Leaotă (2.133 m altitudine), cel mai înalt din masiv.
Munții Leaotă sunt prinși în „strânsoarea“ Munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer Păpușa și Bucegi. Ce dans halucinant al crestelor cu norii și cu văile întinse! Ce loc de legendă! Să fie adevărat oare că voievodul Negru Vodă a cucerit aceste culmi călăuzit de zborul unui vultur? Cum se vedeau oare Munții Leoată la lumina lunii pline?
La finalul ascensiunii, Munții Leaotă te răsplătesc pentru rezistența ta cu o panoramă extraordinară. Aici, pe cea mai înaltă creastă, natura dovedește încă o dată că este cel mai desăvârșit arhitect. Culmi și văi domoale se contopesc în nuanțe de verde, presărate ici colo cu petice de omăt. Însă, la vremea când zăpezile se retrag, muntele se transformă spectaculos și îmbracă culoarea purpurie. Orice călător ajuns aici „bate“ la porțile paradisului brândușelor.
Laura Zmaranda
Foto: Ciprian NĂSTASE
Revista Lumea Satului nr. 9, 1-15 mai 2017 – pag. 54-55
- Articol precedent: Nopţi albe în ținuturile Rusiei (II)
- Articolul următor: Nopţi albe în ținuturile Rusiei (I)