Romania

„Parfum de Cluj“ la Stațiunea de Cercetări Horticole a USAMV Cluj-Napoca

„Parfum de Cluj“ la Stațiunea de Cercetări Horticole a USAMV Cluj-Napoca
Distribuie:  

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, împreună cu Asociația Amicii Rozelor din România, a organizat în luna iunie evenimentul tradițional „Parfum de Cluj“, destinat iubitorilor de trandafiri și nu numai. Acesta a avut loc la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH), care găzduiește colecția de sute de soiuri de trandafiri.

Colecția îngrijită de specialiștii stațiunii este o oază de frumusețe și a fost vizitată, cu ocazia acestui eveniment, de mii de pasionați din Cluj-Napoca și întreaga țară. Aceștia au admirat 320 de soiuri de trandafiri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire.

„Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului. Soiurile de trandafir omologate la SCH (48) sunt realizate după standarde internaționale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecția europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia și Japonia. Explozia de culori, de forme și de parfum a soiurilor și hibrizilor din colecție și din câmpurile experimentale ale stațiunii este o încântare pentru ochi și suflet, bucurându-ne de fiecare dată. Alături de Asociația Amicii Rozelor din România, invităm toți iubitorii de frumos să se bucure de spectacolul unic al înfloririi trandafirilor“, a declarat CS III drd. Gabriela Roman, care se ocupă de colecția de trandafiri a SCH.

trandafiri rosii

Asociația Amicii Rozelor din România, cu USAMV Cluj-Napoca membru fondator, este înființată de specialiști și de iubitori ai trandafirilor, în anul 1990, fiind afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF). Principalul scop al asociației este promovarea culturii trandafirului, iar agenda sa include în acest sens organizarea de conferințe și demonstrații practice, participarea la evenimente similare din UE și la Congrese WRF. De două ori pe an, asociația publică Revista Rosarium, prin intermediul căreia ajung la cei peste 600 de membri cunoștințe profesionale de interes.

De asemenea, a fost amenajat un stand cu produse proprii ale stațiunii USAMV Cluj-Napoca – cireșe proaspete, legume, trandafiri la fir din colecție și alte flori, precum și vinuri albe de la Stațiunea Viticolă Vinea Apoldia Maior a universității. Tot acolo, Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală și-a prezentat oferta educațională pentru admiterea din 2024, iar firma Makita va avea un stand de prezentare.

Ion BOGDAN

horticultura, USAMV Cluj Napoca, Parfum de Cluj

Alte articole: