Biserica Sfântul Nicolae din Schei, izvor de cultură și educație
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Spiritualitate
Partea veche a orașului Brașov, Schei, este un sit turistic prin monumentalitatea bisericii Sfântul Nicolae. Ca și monument istoric, biserica datează din anul 1292. În acest lăcaș au avut loc primele cursuri în limba română prin anul 1583. Azi a devenit Muzeul ”Prima Școală Românească”.
Biserica Sfântul Nicolae a fost construită din piatră încă din 1495 de către localnici, cu sprijinul lui Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești. În locul acestei biserici a existat în trecut un document vechi de cult din lemn atestat în anul 1222. Tradiția spune că satul românesc din această zonă era un centru ortodox puternic. Biserica ortodoxă și școala românească, construită în jurul ei, au reprezentat un important centru spiritual și cultural pentru românii din Ținutul Bârsei. Acțiunea lor se întinde pe întreg spațiul românesc, mai ales după venirea lui Deacon Coresi, care a început să tipărească cărți religioase în limba română. Mulți prinți și familiile lor au făcut donații semnificative bisericii din Schei și chiar împărăteasa Rusiei, Ecaterina II.
Misterul globului poleit cu aur
Stilul arhitectonic al bisericii era inițial gotic, dar a suferit numeroase restaurări baroce. În secolul al XVIII-lea, planul bisericii s-a extins cu adăugarea de capele și pridvor. Numeroase donații de la conducători ai celor două Țări Române au decorat biserica cu o colecție considerabilă de icoane vechi. Catedrala Sfântul Nicolae a fost restaurată în perioada interbelică cu sprijinul localnicilor și păstrează frescele, lucrările marelui pictor Mișu Pop. În cimitirul bisericii Sfântul Nicolae sunt îngropate figuri importante din istoria locală și națională ca dr. Aurel Popovici, Nicolae Titulescu și preotul Vasile Saftu.
Catedrala ascunde de mai bine de 200 de ani misterul globului poleit cu aur în care au fost ascunse documente vechi. Legenda spune că în cea mai înaltă turlă a bisericii, exact la baza crucii mari a fost așezat un glob poleit cu aur în care a fost ascuns un document misterios cu informații importante despre brașovenii din Şchei.
Până în anul 1965, ușa care duce la turn era zidită. În spatele ei s-a descoperit un tezaur inegalabil: 6.000 de cărți vechi, 30.000 de documente, sute de tablouri, toate manuscrisele lui Andrei Șaguna. Și o dare de seama din 1946, încadrată la obiecte necatalogate. Documentul care menționează hrisovul din globul de aur are 11 pagini și a fost redactat la 8 septembrie 1887. Dar n-a fost singurul. Autorul scrie „Alt înscris mai pe larg am pus noi în turnul cel mare al bisericii". Originalul nu l-a văzut nimeni.
Anca Lăpușneanu
Articole înrudite
- Brățări tricolore create de copii, din suflet, pentru iubita lor Românie
- A lăsat roba de avocat pentru zootehnie
- Povestea tractorului românesc, ajuns în toate colțurile lumii
- Produsele locale de la Ferma Hărman, apreciate de brașoveni
- Pe urmele patrimoniului UNESCO: biserica fortificată din Prejmer
- Fermă bio care livrează sănătate „La Borcan“
- Ferma Blajinilor, la 1.200 m altitudine
- Fundata - locul de vis pentru turiștii care vor să scape de agitația orașelor
- Tradiția oieritului, reconfirmată în Sibiu și Brașov
- Reorganizare Camera Agricolă Județeană Brașov
Articole recente - Lumea Satului
- Cu AgriClime™ împarți riscul de secetă cu Syngenta!
- Atenție la utilizarea ivermectinei de uz veterinar
- Gabriela Vila este noul Director General al ADAMA Agricultural Solutions România
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Să diminuăm prin toate mijloacele consumul și pierderile de apă din sol
- Cum putem proteja recoltele cu plantele companion
- Gospodar fără pereche cu 1.000 de oi în satul Iacobeni, județul Sibiu
- Exemplare deosebite din rasa Merinos de Palas, înscrise în Registrul Genealogic
- Cu „țoalele pe măgar“ până la stâna din Baia de Aramă
- PREPELIȚESCU - un pas important spre o franciză românească