Spiritualitate 23 August 2020, 16:34

Biserica Sfântul Nicolae din Schei, izvor de cultură și educație

Scris de

Partea veche a orașului Brașov, Schei, este un sit turistic prin monumentalitatea bisericii Sfântul Nicolae. Ca și monument istoric, biserica datează din anul 1292. În acest lăcaș au avut loc primele cursuri în limba română prin anul 1583. Azi a devenit Muzeul ”Prima Școală Românească”.

Biserica Sfântul Nicolae a fost construită din piatră încă din 1495 de către localnici, cu sprijinul lui Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești. În locul acestei biserici a existat în trecut un document vechi de cult din lemn atestat în anul 1222. Tradiția spune că satul românesc din această zonă era un centru ortodox puternic. Biserica ortodoxă și școala românească, construită în jurul ei, au reprezentat un important centru spiritual și cultural pentru românii din Ținutul Bârsei. Acțiunea lor se întinde pe întreg spațiul românesc, mai ales după venirea lui Deacon Coresi, care a început să tipărească cărți religioase în limba română. Mulți prinți și familiile lor au făcut donații semnificative bisericii din Schei și chiar împărăteasa Rusiei, Ecaterina II.

Misterul globului poleit cu aur

 Stilul arhitectonic al bisericii era inițial gotic, dar a suferit numeroase restaurări baroce. În secolul al XVIII-lea, planul bisericii s-a extins cu adăugarea de capele și pridvor. Numeroase donații de la conducători ai celor două Țări Române au decorat biserica cu o colecție considerabilă de icoane vechi. Catedrala Sfântul Nicolae a fost restaurată în perioada interbelică cu sprijinul localnicilor și păstrează frescele, lucrările marelui pictor Mișu Pop. În cimitirul bisericii Sfântul Nicolae sunt îngropate figuri importante din istoria locală și națională ca dr. Aurel Popovici, Nicolae Titulescu și preotul Vasile Saftu.

Catedrala ascunde de mai bine de 200 de ani misterul globului poleit cu aur în care au fost ascunse documente vechi. Legenda spune că în cea mai înaltă turlă a bisericii, exact la baza crucii mari a fost așezat un glob poleit cu aur în care a fost ascuns un document misterios cu informații importante despre brașovenii din Şchei.

Până în anul 1965, ușa care duce la turn era zidită. În spatele ei s-a descoperit un tezaur inegalabil: 6.000 de cărți vechi, 30.000 de documente, sute de tablouri, toate manuscrisele lui Andrei Șaguna. Și o dare de seama din 1946, încadrată la obiecte necatalogate. Documentul care menționează  hrisovul din globul de aur are 11 pagini și a fost redactat la 8 septembrie 1887. Dar n-a fost singurul. Autorul scrie „Alt înscris mai pe larg am pus noi în turnul cel mare al bisericii". Originalul nu l-a văzut nimeni.

Anca Lăpușneanu


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti