Romania

Lucian Blaga, tânărul pasionat de urzici

Lucian Blaga, tânărul pasionat de urzici

Nu, nu este o glumă! Lucian Blaga chiar iubește agricultura și este pasionat de urzici. Lăsând la o parte coincidența numelui și ziua de naștere a protagonistul din imagine, care au strânsă legătură cu celebrul poet, tânărul Blaga lucrează la un proiect de cercetare prin care vrea să demonstreze că urzicile pot aduce nenumărate beneficii fermierilor. Unul dintre cele mai importante ar fi îmbunătățirea semnificativă a calității solului.

lucian blaga interviu

„Mi se întâmplă foarte des ca lumea să-mi zâmbească și să mă întrebe dacă nu cumva sunt rudă cu Lucian Blaga. Depinde de situație, dacă vreau să scap de vreo încurcătură, uneori spun da. Dar, în realitate, nu este decât o coincidență. Nu se va citi niciodată despre mine că  aș fi vreun  poet sau scriitor, ci mai degrabă un crescător de urzici. Lucrez la un proiect de trei ani de zile în care vreau să dovedesc că urzicile pot crește pe un sol mai puțin fertil și că în același timp îl îmbunătățesc. De asemenea, mai vreau să demonstrez că putem avea o cultură de urzici de primăvară până toamna târziu, dacă lucrurile îmi ies așa cum le prevăd. Am făcut teste cu urzici pe un teren cu sol mai puțin fertil. Anul acesta voi intra pe suprafețe de 20-30 m2 pentru a face mai ușor calculele legate de productivitate. Dacă rezultatele îmi vor ieși, la anul voi face teste pe o suprafață de cel puțin două hectare. Terenul pe care fac experiența este deja sub lupă, mi l-a oferit cineva, doar de dragul ideii“, spune tânărul pasionat de urzici.

Urzica, ideală pentru a îmbogăți calitatea solului

urzici

Fermierii din Țările Baltice, Belarus, Germania, SUA și Elveția o apreciază pentru randamentul excelent și proprietățile nutritive. Pe lângă faptul că asigură o recoltă bogată, nutritivă și cu o perenitate mare, urzica se adaptează destul de bine la condițiile de mediu, este rezistentă la frig, ger, boli sau dăunători. De asemenea, planta are o capacitate mare de regenerare, iar prețul său de cost este mult mai mic spre deosebire de alte culturi furajere tradiționale.

„Încă din copilărie am fost consumator de urzici. Consumam urzicile doar primăvara. Tot mă gândeam de ce nu există posibilitatea de a avea urzici pe o perioadă mai îndelungată de timp, mai ales că este o plantă nepretențioasă, crește în aproape orice condiții. Ea se adaptează și crește. Multă lume o tratează ca pe o buruiană. De aici a pornit și motivația mea, să cultiv urzici pe un sol mai puțin fertil și să demonstrez că urzica este o plantă cu proprietăți și avantaje multiple, care se adaptează aproape oricăror condiții. Am studiat foarte mult, m-am uitat să văd ce fac și alți vecini de prin alte țări. Am aflat că nu departe de noi există deja ferme pe cultura de urzici și le cultivă de 3-4 ori pe an. Vreau să-i încurajez și pe ceilalți să apeleze la o metodă prin care să-și ducă la bun sfârșit o pasiune și o idee de afaceri,“ conchide Lucian Blaga.


Știați că? Mijloacele low-tech de îmbunătățire a calității solului în ferme din întreaga lume ar putea reduce cantități semnificative de carbon din atmosferă și ar încetini ritmul schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu al Universității din California, Berkeley.


Ruxandra HĂBEANU

MAI JOS REPORTAJUL VIDEO

urzica, urzici

Alte articole:

De ce să consumăm urzici primăvara

Mâncare de urzici cu usturoi şi hrean, urzici sleite

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor

Ziua Câmpului la paradisul agricol Agrichim

Galeriile rapiței 2016, o expoziție a performanței

Recoltarea plantelor medicinale și aromatice

Prahova nu contează în strategia ANIF pentru irigații