Spiritualitate 23 Ianuarie 2020, 15:38

Preotul slujitor la sat aduce cultura la oraș

Scris de

În memoria celui mai mare actor de comedie din România, Grigore Vasiliu Birlic, de nouă ani la rând, în orașul în care acesta s-a născut, Fălticeni, se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic“. Nu mulţi ştiu însă că cel mai important rol în organizarea acestui festival, care timp de șapte zile reunește trupe de teatru din țară și de peste hotare, îl are un preot de la o mică parohie situată la 12 kilometri de Fălticeni, la Hreaţca. Vasile Liviu Mihăilă este preot paroh la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“, iar majoritatea activităţilor culturale din Fălticeni i se datorează. În cadrul Asociației „Fălticeni Cultural“, al cărui președinte este, preotul Mihăilă a înfiinţat şi o trupă de teatru cu elevi de liceu, trupa „Birlic“, tinerii actori susţinând sute de spectacole împreună cu regizori profesioniști și obţinând numeroase premii.

Hreațca, un colț de rai din nordul Moldovei

Liviu Mihăilă s-a născut la Fălticeni, în judeţul Suceava. De mic a îndrăgit teatrul, a dorit chiar să se facă actor, însă la terminarea Liceului „Nicu Gane“, a ales să devină preot. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Iaşi în anul 2000 și a fost hirotonit un an mai târziu, pe 11 februarie  2001, la Mănăstirea Slatina (ctitoria domnitorului Alexandru Lăpușneanu). Începând din acea zi și până astăzi, mica Parohie „Sf. Nicolae“ Hreațca, cu puțin peste 100 de familii, a avut parte de numeroase schimbări, care au făcut-o cunoscută în întreg județul Suceava. Una dintre cele mai importante realizări ale parohiei „Sf. Nicolae“ – Hreaţca este crucea care străjuieşte micul sat, aflată în imediata apropiere a bisericii, realizată din inox, luminată noaptea, asemănător crucii de pe Caraiman și sfinţită pe 14 septembrie 2005. Pentru a ajunge la cruce trebuie să urci 106 trepte de beton placate cu piatră de Adâncata şi să te opreşti la cele 14 popasuri duhovniceşti care sunt, de fapt, monumente închinate celor 14 opriri pe Drumul Crucii ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Înainte de a începe urcarea, se află o iesle închinată Naşterii Domnului, împodobită cu icoane ce reprezintă scene din viaţa Mântuitorului şi agheasmatarul, placat cu o piatră adusă din Grecia şi pictat în stil bizantin de pictorul Ioan Şoldănescu. Tot părintele Vasile Liviu Mihăilă a amenjat pe platoul unde se află crucea un Memorial al Învierii, care se doreşte a fi un popas duhovnicesc ce reprezintă scene din Săptămâna Mare, precum şi o „masă a tăcerii“ pentru a aminti de Cina cea de Taină.

Deşi slujeşte într-un sat mic, părintele Vasile a desfăşurat pentru credincioşii săi, pe lângă activitățile religioase, şi activităţi culturale. A înfiinţat mai întâi revista parohială Hrisostomos, mai târziu, suplimentul duminical Nicolaus, iar aproape în fiecare duminică, după săvârşirea Acatistului de seară, le-a prezentat credincioșilor filme religioase în sala de prăznuire, construită în anul 2005 și în care se desfăşoară toate acţiunile sociale şi cultural-misionare ale parohiei. Pentru cei mici a amenajat un loc de joacă.

A salvat o casă de cultură și a înființat un festival de teatru pentru tineret

În anul 2010, când se împlineau 40 de ani de la dispariţia marelui actor fălticenean Grigore Vasiliu Birlic şi din convingerea că arta teatrală şi arta spectacolului merită o şansă şi în urbea de pe Şomuz, cunoscuta actriţă Draga Olteanu Matei şi preotul Liviu Mihăilă, la o discuţie care a avut loc la Piatra Neamţ, au pus bazele Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic“. Îndrăgita actriță a spus atunci că la începutul carierei a beneficiat de ajutorul lui Birlic şi că îl sprijină pe preotul Mihăilă să facă un festival de teatru în oraşul în care s-a născut marele actor de comedie. Pentru a putea readuce urbea de pe Șomuz ca punct de reper pentru cultura naţională, Fălticeniul fiind al treilea oraş din ţară ca număr de scriitori autohtoni după Bucureşti şi Iaşi, și pe primul loc în România în privința numărului de oameni de cultură și știință de talie naţională şi recunoaştere mondială raportat, însă, la numărul de locuitori, dar și pentru a putea organiza festivalul de teatru, preotul Liviu Mihăilă a înființat Asociația „Fălticeni Cultural”.

Prima ediţie a festivalului de teatru a fost una judeţeană, pe 15 iunie 2011, şi de acolo a pornit o altă tradiţie frumoasă, Ziua Culturii Fălticenene, când sunt pomenite marile personalităţi ale municipiului, dar au loc şi manifestări unice, în anul 2019 având loc redeschiderea Sinagogii Mari din Fălticeni cu un spectacol extraordinar la care au participat Corul Marii Uniri din Iaşi şi Cvartetul „Passione“ din Bucureşti. Tot la prima ediţie a Festivalului de teatru a fost salvată clădirea Casei de Cultură din Fălticeni, abandonată, în care nu mai avea loc niciun act cultural, propusă pentru demolare, dar care, în urma intervenţiei actriţei Draga Olteanu Matei pe lângă autorităţile locale şi centrale, a fost reabilitată şi modernizată într-un timp record, de doar câteva săptămâni.

Mari actori ai scenei românești alături de tineri aflați pentru prima oară în lumina reflectoarelor

Festivalul a pornit la drum împreună cu preotul Liviu Mihăilă și cu mari actori, Emil Hosu şi Eusebiu Ştefănescu care, din păcate, nu mai sunt printre noi, Draga Olteanu Matei şi Catrinel Dumitrescu. În cei nouă ani s-au adăugat şi alţii, printre care îi amintim pe Dorel Vişan, Vladimir Găitan, Radu Gheorghe, Octavian Strunilă, Ileana Popovici, Marius Bodochi, Dan Tudor, Ovidiu Cuncea, Claudia Motea, Carmen Stănescu, au poposit teatre de renume din ţară (Bucureşti, Iaşi, Cluj) dar şi din Ucraina şi din Republica Moldova. La ediţia a IX –a, încheiată în prima zi a lunii septembrie 2019, alături de tinerii actori (prin Regulament vârsta participanţilor este cuprinsă între 15 şi 25 de ani) din trupele de teatru înscrise în concurs au fost prezenţi cu sfaturi şi workshopuri, Centrul de Teatru Educaţional Replika împreună cu actorii Carmen Tănase, Radu Apostol, Mihaela Rădescu şi regizorul Vlad Rădescu. Interacţiunea liceenilor şi studenţilor din trupele participante la festivalul de la Fălticeni cu nume mari ale scenei româneşti are rolul de a repune la locul lor marile valori şi semnificaţii ale omului adus în lumina reflectoarelor.

„Aceşti copii care au participat la acest festival internaţional, vor duce naţiunea română prin teatru, prin limba maternă pe care o vorbesc jucând în piesele de teatru, mai departe. Dumneavoastră trebuie să îi iubiţi şi să-i aplaudaţi pentru că ei fac altceva decât fac majoritatea copiilor. Sunt uniţi de teatru”, consideră actorul Ovidiu Cuncea, o prezență permanentă în ultimii ani la festival.

Întâlnirile cu personalităţi ale României

Un astfel de festival este dorit nu numai de actori, spectatori, sau concurenţi, pentru că întâlnirile cu personalităţi ale naţiunii pe care le propune preotul Liviu Mihăilă sunt, de cele mai multe ori, esenţiale în formarea noastră. Menționăm doar pe ultimele două, cea cu preotul profesor Constantin Necula, care a purtat un dialog foarte interesant cu cei prezenţi, printre ei  numărându-se actriţele  Ileana Popovici şi Carmen Stănescu şi lecţia de istorie susţinută de prof. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, la Fălticeni, de la care nu au lipsit şi întrebările actriţei Carmen Tănase, alături de cele ale localnicilor. Aceste momente magice petrecute în compania unor oameni se seamă, care vin la Fălticeni pe tihnă şi stau de vorbă, într-o atmosferă caldă, colocvială, cu oameni simpli, elevi, profesori universitari, într-o armonioasă îmbinare între teatru, mărturie şi dialog, pentru a-şi exprima gânduri de mare profunzime, este un câştig atât pentru comunitatea locală cât şi pentru cei care, vremelnic, pentru o săptămână poposesc în urbea de pe Şomuz. Discursurile, urmate de discuţiile purtate cu cei prezenţi, constituie un moment de reverenţă intelectuală pentru că se vorbeşte despre poveşti de viaţă, cu învăţături adânci, întâmplări, evenimente, procese care au marcat istoria, cultura, religia, tradiţiile poporului român

Un preot coordonează o trupă de teatru având alături regizori importanți

Cea mai mare realizare este că după prima ediţie a Festivalului Birlic s-a înfiinţat Trupa de teatru „Birlic” care a pus în scenă multe spectacole cu regizori şi actori importanţi, după cum spune preotul Vasile Liviu Mihăilă. Domnia sa susține că în multe localități se fac festivaluri de teatru, poate mai mari decât cel din Fălticeni, dar aproape nimeni nu are şi o trupă legată de festival.

După prima ediţie a festivalului, o tânără, regizoarea Cristina Bacal, studentă la teatru în acea vreme, a venit cu  ideea să monteze spectacolul „Al cincilea anotimp” cu tineri elevi din Fălticeni, care s-a dovedit a fi un succes mai ales, într-un oraș în care activitățile culturale aproape că nu mai existau, cu excepția unor lansări de carte și a unor momente omagiale, tinerilor li s-a oferit o alternativă spre cultură.

„După aceea au venit regizori cunoscuți, de la teatre de prestigiu, care au pus în scenă mai multe spectacole: Gheorghe Balint (şapte spectacole), Vlad Rădescu (trei spectacole), Ovidiu Cuncea (trei spectacole), coregrafa şi regizoarea Lorette Enache  (un spectacol), Andrei Ciobanu (un spectacol). Trupa Birlic împlineşte anul acesta zece ani, a participat la festivaluri, concursuri, a câştigat foarte multe. În fiecare an mergem în turneul «Pe urmele lui Birlic» la Bucureşti  unde birlicii (aşa sunt numiţi actorii trupei – n.r.) joacă pe scenele teatrelor importante, Teatrul de Comedie, Cercul Militar Naţional, am jucat şi la Teatrul Nottara şi la Teatrul Excelsior. Mergem cu spectacole și în ţară, am fost prezenţi şi la Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş“, unde am jucat «Aproape Labiş» în prezența doamnei Margareta Labiș, sora poetului. Dacă găsim un sponsor care să ne ajute cu cazarea şi masa eu mi-aş dori şi un turneu naţional cu piesa «100 de rochii», un spectacol care tratează o temă importantă, bullyingul, un spectacol muncit, făcut cu mult suflet de domnul Vlad Rădescu şi actorii Trupei Birlic. Mulţi dintre cei care au fost actori în Trupa Birlic sunt actori sau sunt studenţi la teatru, la regie, prima generaţie de birlici terminând deja facultatea şi îi putem aplauda pentru rolurile din teatre cunoscute din țară”, ne-a spus preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural, care consideră că ”Proiectul Birlic trebuie extins în întreaga Moldovă!“

Primul cinematograf gratuit din țară

Începând cu anul 2016, preotul nu a mai fost sprijinit financiar de autoritățile locale pentru evenimentele organizate de Asociaţia Fălticeni Cultural, a fost nevoit să renunțe la Festivalul Fălticeni Folk, Primăria organizând propriul festival tot de folk, a rămas fără sala în care să facă repetiții, dar a primit în schimb, gratuit, de la autoritățile județene o sală părăsită, degradată, la fostul orfelinat.  A strâns bani din sponsorizări ca să renoveze, să amenajeze și să doteze Sala „Draga Olteanu Matei“ cu instalații de lumini, de sunet, aer conditionat și tot ceea ce este necesar. În sala de spectacol a fost montat şi un ecran de cinematograf, iar pe 17 octombrie 2019, Asociaţia Fălticeni Cultural a inaugurat, în prezenţa actorului Vladimir Găitan, originar din Suceava, primul cinematograf gratuit din România, care portă numele actorului, cu trei filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu: „Supravieţuitorul“, „Poker“ şi „Ultima noapte de dragoste“.

„Am deschis cinematograful Vladimir Găitan în prezenţa maestrului, accesul este gratuit, având 150 de locuri, rulăm filme joi, sâmbătă și duminică. Sâmbăta, de la ora 13,00 avem filme pentru copii, avem o licenţă pentru filme americane şi pentru foarte multe filme româneşti, o parte dintre ele filme foarte noi, dar și filme istorice, filme despre marile personalități sau evenimente care au marcat România“, a arătat Liviu Mihăilă.

Și cum nici la sate nu există cinematografe sau teatru, actul cultural de la Fălticeni este promovat și accesibil tuturor iubitorilor de frumos din mediul rural, prin turneele efectuate de Trupa Birlic în comunele sucevene dar și prin numărul mare de tineri din satele apropiate Fălticeniului care vin să vizioneze filmele propuse de Asociația Fălticeni Cultural.

Silviu Buculei


Vizualizari 3031
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti