reclama youtube lumeasatuluitv
update 23 Sep 2022

Prima biserică românească din Africa


Biserica „Sfântul Apostol Andrei“ din Johannesburg, Africa de Sud, a fost sfințită în ultima zi a lunii noiembrie 2019.

Slujba de târnosire a primului lăcaș de cult românesc de pe continentul african a fost oficiată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, informează basilica.ro. Evenimentul reprezintă încununarea eforturilor comunității românești începute în urmă cu 6 ani, când a fost pusă piatra de temelie a bisericii din suburbia Midrand. Lucrările au început efectiv din 2014. În prezent, lăcașul de cult este pictat și dotat cu cele necesare, astfel încât în contextul hramului parohiei și al Zilei Naționale a României va avea loc și slujba de sfințire La eveniment a participat și Excelența Sa ambasadorul României în Africa de Sud, Marius Borănescu. Parohia din Africa de Sud își are începuturile în anul 2000, când comunitatea credincioșilor români din Johannesburg a întemeiat, împreună cu Părintele Mircea Corpodean, Asociația Creştin-ortodoxă Română „Sfântul Andrei” (SARCOA – Saint Andrew Romanian Christian Orthodox Association).

În ziua de 7 februarie 2002 parohia a fost înregistrată oficial în Registrul Oficial al Companiilor din Johannesburg. În perioada 2000-2002, sfintele slujbe erau oficiate în spaţii private, iar între anii 2002-2008 românii s-au rugat alături de credincioși greci, africani şi englezi în Biserica „Sfântul Nicolae al Japoniei“ din Brixton. În perioada februarie – iulie 2008, acestea au avut loc într-o capelă special amenajată în locuința preotului din Edenvale.

preot Mihai Corpodean

În 2008, preotul Mihai Corpodean a fost transferat la parohia românească din Auckland, Noua Zeelandă, comunitatea parohială din Johannesburg fiind preluată de tânărul preot Răzvan Tatu.

De la venirea sa în Africa, serviciul liturgic a fost oficiat în Biserica „Sfântul Nectarie“ din cartierul Orange Grove.

Ulterior, a fost cumpărat un teren în Midrand, unde se află în prezent prima biserică românească din Africa.

FOTO ©Facebook / Comunitatea Română din Africa de Sud