reclama Nusees
update 29 Nov 2022

Gogoșari cu ghebe și sos de roșii

Vremea nefiresc de caldă din această toamnă ne oferă posibilitatea ca și în luna noiembrie să putem aduna ciuperci din pădure. Mai exact, opintici sau ghebe, cum sunt numite ciupercile pe care le găsim atât în pădurile de foioase, cât și de conifere. Dacă primele ciuperci care apar, așa-numitele ghebe de vară, sunt mai mari și au pălăria mai subțire, cele de toamnă sunt mai mici, inițial cât un deget, și se găsesc în grămezi. Acestea din urmă sunt cele mai apreciate pentru că sunt mai cărnoase și au un aspect frumos, nemaifiind nevoie să le tăiem pentru că le putem folosi întregi. Pentru rețeta de astăzi, de preferat ar fi să avem ghebe mici deoarece arată mult mai frumos în farfurie. Este vorba despre gogoșari cu ghebe și sos de roșii, un preparat rapid și ieftin ce poate fi folosit ca salată alături de fripturi sau chiar alături de bucate de post, cum ar fi cartofii sau orezul.

Ingrediente

  • gogoșari – 5 kg;
  • ghebe/opintici – 3 kg;
  • sos de roșii/bulion – 800 g;
  • oțet – 500 ml;
  • zahăr – 500 g;
  • ulei – 300 ml;
  • piper boabe; foi de dafin și sare se adaugă după gust.

Cum procedăm

Opinticii/ghebele se curăță și se fierb în apă cu sare, după care se scurg și se spală în 2-3 ape. Se curăță gogoșarii, se taie cotorul și se spală, apoi se taie feliuțe julien. Între timp se pun la fiert oțetul, uleiul, piperul și foia de dafin, după care, în momentul în care fierbe, se adaugă gogoșarii. Când gogoșarii se înmoaie ușor, adăugăm ghebele, gustăm și adăugăm sare în funcție de gustul nostru. Lăsăm la fiert 10-15 min, timp în care amestecăm din când în când. Compoziția o adăugăm în borcane, iar pentru a avea siguranța că se va păstra corespunzător peste iarnă, sterilizăm borcanele. Pe lângă costurile reduse și gustul nemaipomenit, gogoșarii cu ghebe și sos de roșii rezistă în cămară chiar și un an.

Poftă bună!

Larissa DINU

Mai multe din această categorie: « Evantai de vinete