update 3 Feb 2023

Evantai de vinete

Este încă toamnă și tarabele din piețe sunt pline de legume proaspete produse local. Așadar, să mai profităm de gustul lor unic și să preparăm rețete delicioase și rapide. Vă propun o rețetă ce are în prim-plan vinetele, pentru că da, dincolo de salata de vinete pe care o îndrăgim cu toții, această legumă stă la baza mai multor preparate. Propunerea din acest număr al revistei este evantaiul de vinete, o rețetă cu puține ingrediente, ușor de făcut și sățioasă.

Ingrediente:

  • o vânătă mare sau 2 mai mici;
  • mozarella sau cașcaval – 200 g;
  • șuncă/jambon/muchi/bacon – 200 g;
  • roșii – 5 buc;
  • ulei de măsline – 1 lingură;
  • sare și piper.

Cum procedăm

Mai întâi spălăm vânăta, o ștergem și începem să o tăiem felii aproximativ egale, însă trebuie să avem grijă ca la coadă să rămână 2-3 cm, astfel încât să putem despărți feliile fără să se desprindă. Se sărează fiecare felie și se lasă la scurs. Între timp se filează roșiile, șunca sau tipul de carne ales, mozarella/cașcavalul.

Alegem o tavă sau un vas termorezistent, dar nu prea mare, punem vânăta și despărțim ușor feliile și adăugăm pe rând șunca, mozarella/cașcavalul și roșiile. Continuăm așa cu fiecare felie, iar la final presărăm ulei de măsline, piper și sare după gust. Dacă sunteți fanii ierburilor aromatice sau a usturoiului puteți să asezonați după cum vă place. Indicat ar fi ca pereții vasului ales să fie atinși de vânătă, astfel încât feliile să nu se despartă prea mult și să formeze acel evantai din care se văd toate ingredientele.

Se adaugă la cuptorul preîncălzit tip de 35-40 min la 180° C. Mozarella/cașcavalul se va topi, iar întregul acordeon va fi rumenit la exterior. Se poate servi rece sau cald, cu parmezan ras, cu iaurt ori cu diferite sosuri.

Poftă bună!

Larissa DINU

Articole recente - Lumea Satului