600x250 v1

Rețete 04 Octombrie 2022, 18:01

Hribi cu maioneză, o rețetă simplă de toamnă

Scris de

După o vară secetoasă și un început de toamnă cu precipitații, iată că au apărut și hribii. Și nu puțini, e plin Internetul de fotografii cu hribi de la iubitorii de ciuperci din toată țara. Se anunță poate cea mai bună producție din ultimii ani, iar acest lucru îi bucură pe gurmanzi, mai ales că nu-s deloc puține rețetele ce pot fi pregătite având la bază aceste ciuperci.

Și, totuși, ce sunt hribii? Hribii fac parte din încrengătura Basidiomycota, în familia Boletaceae și de genul Boletus, sunt ciuperci de pădure cu piciorul alb și gros, cu pălărie brună și netedă, cunoscute în unele zone ale țării și sub denumirea de mânătărci. De fapt, culorile pălăriei pot varia de la nuanțe de maro deschis până la maro închis. Lamelele de sub pălărie sunt albe atunci când hribii sunt tineri, iar la maturitate devin gălbui.

Se găsesc în special în zonele cu păduri montane și de deal, dar nu numai, și apar în special după ploaie. În țara noastră se pot găsi și consuma următoarele specii:

  • Boletus aereus: hrib pucios, hrib negru, hrib arămiu;
  • Boletus badius sin Imleria badia: hrib murg;
  • Boletus calopus: hrib frumos, hrib cu picior frumos (necomestibil);
  • Boletus erythropus: mânătarcă țigănească, hrib cărămiziu;
  • Boletus luridus: buretele vrăjitoarei, mitarcă grasă, pitarcă;
  • Boletus subtomentosus: buza caprei;
  • Leccinum scabrum: burete călugăresc, mitarcă grasă, pitarcă aspră;
  • Suillus grevillei: untoasa cu inel.

Sunt considerați delicatesă datorită calității superioare a gustului și a texturii. Au un conținut bogat în minerale și vitamine, fără zaharuri și lipide. Pot fi păstrați congelați, deshidratați ori pregătiți ca murături sau zacuscă. Însă preparatele cu hribi proaspeți, ce mai delicatese! Și nu, nu voi prezenta în cele ce urmează vreo rețetă complicată, ci poate una dintre cele mai rapide, dar cu siguranță gustoase: hribi cu maioneză.

Ingrediente

  • 500 g de hribi;
  • 2-3 caței de usturoi;
  • maioneză de casă;
  • pătrunjel verde;
  • sare.

Cum procedăm? Mai întâi curățăm și apoi fierbem hribii timp de maximum 10 minute, după care îi clătim sub jet de apă rece și îi punem la răcit. Între timp pregătim maioneza de casă; cantitatea o decidem în funcție de preferințe. Hribii se toacă la cuțit ori la blender sau chiar îi puteți trece prin mașina de tocat, dacă preferați bucățile mai mici. Se pun într-un bol, se adaugă sare și maioneză după gust, apoi usturoiul zdrobit sau dat pe răzătoarea mică și pătrunjelul tocat mărunt. La acesta din urmă puteți renunța dacă nu vă este pe plac, iar cantitatea de usturoi o puteți mări. Puteți jongla cu cantitățile, însă nu prea mult, trebuie să simțiți, totuși, aroma deosebită a hribilor. Adăugați preparatul la frigider pentru cel puțin 15 minute, după care îl consumați pe felii de pâine proaspătă ori prăjită.

Poftă bună!

Larissa DINU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai multe din această categorie: Evantai de vinete »
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti