Ghid de bune practici în fermele viticole şi pomicole
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Recenzie
Stimularea biodiversităţii agroecosistemelor, ca măsură menită a contribui la îmbunătăţirea competitivităţii fermelor într-un mod durabil, o preocupare tot mai intensă a oamenilor de ştiinţă în ultima perioadă, a determinat colectivul de cercetători de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificaţie Blaj, coordonat de directorul acesteia, dr. ing. Liliana Tomoiagă ca, împreună cu cei din celelalte entităţi de profil din ţară, să elaboreze un Ghid de bune practici pentru lucrătorii din fermele viticole şi pomicole din România.
Însuşite şi implementate corect, spun autorii ghidului, acestea ar putea contribui la creşterea stabilităţii agroecosistemelor concomitent cu reducerea dependenţei culturii faţă de resursele energetice convenţionale.
Noile practici, ce presupun o îmbinare între tehnicile de cultură tradiţională şi cele care s-au dovedit a fi prietenoase mediului, fie anihilează agentul patogen, fie stimulează planta în a-şi „consolida“ un sistem de autoapărare naturală.
Pentru că nu există uniformitate privind practicile recomandate şi nici în ceea ce privește condiţiile agropedoclimatice la nivel de ţară, fiecare fermier urmează să-şi adapteze şi să dezvolte propriul plan de implementare a acestora în funcţie de specificul zonei, natura exploataţiei şi speciile cultivate.
Lucrarea este apreciată ca fiind completă, cu multe exemplificări şi bine ilustrată, ce poate fi deosebit de utilă tuturor agricultorilor, dar mai ales celor cu preocupări în viticultură şi pomicultură.
Dar mai multe amănunte, cu referire în mod special la:
– Conservarea şi ameliorarea calităţii şi biodiversităţii solurilor;
– Conservarea şi reconstrucţia habitatului seminatural;
– Conservarea şi utilizarea resurselor genetice autohtone;
– Maximizarea factorilor naturali de control fitosanitar etc.,
pot fi descoperite parcurgând paginile acestui ghid ce poate fi procurat GRATUIT de la SCDVV Blaj, judeţul Alba.
(I.B.)
Articole înrudite
-
Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
in Agrotehnica -
Culege-ți sigur aronia la ICDP Mărăcineni
in Pomicultura -
Turul inovației în viticultură. Făinarea și mana, marile probleme ale plantațiilor de viță-de-vie
in Evenimente -
Cum funcționează utilajul care execută 6-7 lucrări pe an în plantațiile pomicole
in Pomicultura -
Gala BASF. Vinurile câștigătoare în concursul „Povești cu vinuri românești“
in Actualitate -
Vești bune pentru agricultura României: Syngenta anunță noi soluții pentru protecția plantelor
in Actualitate -
SØREN JENSEN, ambasadorul Danemarcei: „Suntem fascinați de munte, de satele istorice, de mâncare și de vinurile românești“
in Interviu -
Dăunătorii culturilor pomicole, sub lupa Pomicon
in Pomicultura -
Pe o piață a vinului de peste 406 milioane de euro, BASF România lansează a 7-a ediție a concursului dedicat industriei de profil
in Actualitate -
De ce pariază fermierul Ion Bălan pe viță-de-vie și vinuri
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Calamitatea timpurilor
- Fermierii campioni la rapiță din Transilvania
- Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare