Mestesuguri 05 Iunie 2023, 11:49

Târg cu meșteri populari, la Palatul Culturii din Iași

Scris de

Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova“ Iași, a organizat, în perioada 12-14 mai 2023, pe esplanada Palatului Culturii din Iași, Târgul Meșterilor Populari, eveniment derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului“.

Ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, târgul a reunit aproximativ 60 de meșteri populari din diferite zone etnografice ale României, care au susținut, prin intermediul lucrărilor lor, păstrarea și promovarea meșteșugurilor, oferind în același timp publicului de toate vârstele o pledoarie pentru tradiție și bun gust autentic.

mesteri populari1 Iasi

Evenimentul a inclus atât expoziția cu vânzare de obiecte tradiționale, cât și activități interactive de tip atelier, în cadrul cărora au fost ilustrate meșteșuguri tradiționale precum: olăritul, prelucrarea lemnului, confecționarea instrumentelor populare, industria casnică, încondeierea ouălor, confecționarea măștilor populare.

Expozițiile „Sărbătoarea în comunitatea religioasă“ și „Cotidianul țărănesc: inventivitate și măiestrie“ au surprins cele două coordonate fundamentale din viața civilizației arhaice românești: sărbătorescul și cotidianul. Expozițiile creează pentru publicul vizitator o legătură științifică, artistică și spirituală cu o lume arhaică aflată într-un accentuat și îngrijorător proces de disoluție.

mesteri populari2 Iasi

Instituții de cultură și obiective istorice, deschise

Cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice din Iași au fost deschise la Noaptea Muzeelor 2023, sâmbătă, 13 mai. Au participat: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu“, Muzeul „Poni-Cernătescu“ Iași, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“ și Muzeul Unirii. Cu acest prilej, cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice au fost deschise până în jurul orei 00:00. În toate aceste entități, publicul a avut acces la expozițiile permanente, la concerte sau la alte momente culturale speciale.

Pentru această ediție, în toată țara au fost intervenții culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știință și experiment, în spații ale memoriei, în galerii de artă și mori de hârtie. Așadar, un Târg cu meșteri populari, la Palatul Culturii din Iași, a fost vedeta ediției 2023 de la Noaptea Muzeelor.

Beatrice Alexandra MODIGA

Vizualizari 597
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti