Târg cu meșteri populari, la Palatul Culturii din Iași
Scris de Lumea SatuluiMuzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova“ Iași, a organizat, în perioada 12-14 mai 2023, pe esplanada Palatului Culturii din Iași, Târgul Meșterilor Populari, eveniment derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului“.
Ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, târgul a reunit aproximativ 60 de meșteri populari din diferite zone etnografice ale României, care au susținut, prin intermediul lucrărilor lor, păstrarea și promovarea meșteșugurilor, oferind în același timp publicului de toate vârstele o pledoarie pentru tradiție și bun gust autentic.
Evenimentul a inclus atât expoziția cu vânzare de obiecte tradiționale, cât și activități interactive de tip atelier, în cadrul cărora au fost ilustrate meșteșuguri tradiționale precum: olăritul, prelucrarea lemnului, confecționarea instrumentelor populare, industria casnică, încondeierea ouălor, confecționarea măștilor populare.
Expozițiile „Sărbătoarea în comunitatea religioasă“ și „Cotidianul țărănesc: inventivitate și măiestrie“ au surprins cele două coordonate fundamentale din viața civilizației arhaice românești: sărbătorescul și cotidianul. Expozițiile creează pentru publicul vizitator o legătură științifică, artistică și spirituală cu o lume arhaică aflată într-un accentuat și îngrijorător proces de disoluție.
Instituții de cultură și obiective istorice, deschise
Cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice din Iași au fost deschise la Noaptea Muzeelor 2023, sâmbătă, 13 mai. Au participat: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu“, Muzeul „Poni-Cernătescu“ Iași, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“ și Muzeul Unirii. Cu acest prilej, cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice au fost deschise până în jurul orei 00:00. În toate aceste entități, publicul a avut acces la expozițiile permanente, la concerte sau la alte momente culturale speciale.
Pentru această ediție, în toată țara au fost intervenții culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știință și experiment, în spații ale memoriei, în galerii de artă și mori de hârtie. Așadar, un Târg cu meșteri populari, la Palatul Culturii din Iași, a fost vedeta ediției 2023 de la Noaptea Muzeelor.
Beatrice Alexandra MODIGA
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni - o administrație publică transparentă și responsabilă” cod PNP002
- Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 250 specialiști în Științele vieții, din 15 țări, la USAMV Cluj-Napoca
- Obligații și responsabilități privind supravegherea și prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Grebla Poettinger Mergento V9220, un echipament care reduce pierderile de la recoltarea furajelor
- Ziua europeană a agriculturii ecologice la Primăria orașului Breaza
- Povestea impresionantă a tânărului care a ales să studieze agricultura „Primul meu ghiozdan a fost o sacoșă de rafie“
- USAMV Cluj-Napoca organizează a doua ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, la Apoldu de Sus
- Fermierii campioni la rapiță din județul Timiș
- Care sunt “secretele” unei culturi de rapiță sănătoase și cu producții bune?
- Adaptarea la era digitală