Mestesuguri 06 Aprilie 2022, 11:11

Casa mărgelelor. Tezaurul viu de la Salva

Scris de

Înconjurată de zeci de cutii cu mărgele, de toate mărimile și culorile, Ana Bodescu le așază cu migală pe o cămașă înflorată. Este unul dintre ultimii meșteri populari care mai lucrează cu mărgele în zona Năsăudului.

Ajunsă la 72 de ani, duce mai departe o tradiție moștenită din familie. Îi place să spună că s-a născut între mărgele. „Bunica și mama erau vestite pentru costumele pe care le făceau. Când eram mică mă puneau să fac lucrurile mai ușoare, să cos, să torc, să pregătesc materialele pentru țesut, dar mie lucrul cu mărgele mi-a plăcut și am învățat ușor. Îți trebuie îndemânare și răbdare“, ne mărturisește Ana Bodescu. În urmă cu doi ani munca de-o viață i-a fost recunoscută și de Ministerul Culturii. A fost declarată Tezaur Uman Viu. „Pentru mine este o mândrie. Statul ar trebui să aibă mai multă grijă de meșterii populari, că-i muncă de zi și noapte, la noi nu se apasă pe două-trei butoane și-i gata lucrul. Uite că și aici, la mine, pe o cămașă sunt mii de mărgele.“

Ana Bodescu se mândrește cu costumele năsăudene, colorate și strălucitoare, ce-ți fură imediat privirea. „O cămașă cu mărgele are, poate, valoare mai mare decât una de la casele de modă, e lucrată numai de mână. Îmi place să cred că tradițiile și costumele noastre nu vor pieri niciodată. Îi îndemn și pe tineri să le poarte măcar de Crăciun și de Paște și să se mândrească cu ele.“

margele 3

Ana povestește cu pasiune despre munca ei și spune că de multe ori nici nu își dă seama că o apucă miezul nopții lucrând. „Dacă mă întrebați cât se lucrează la o cămașă cu mărgele vă răspund că depinde cât vrei să dormi noaptea. Fac o cămașă cam într-o lună, dacă nu mă culc prea devreme. Îmi place ceea ce fac, abia aștept să termin o lucrare și să încep alta. Am trecut de 70 de ani, dar încă  mai văd, încă nu mă dor ochii. Lucrând îmi vin idei, ba cum să fac o floare sau un câmp înflorit, un pom sau chiar animale din pădure – un urs, o căprioară, un iepure. Toate se găseau și pe costumele noastre vechi sau pe brâiele cu mărgele din zona noastră.“

Pe vremuri, la Salva și în alte sate din zona Năsăudului aproape toate femeile știau să-și facă costumele în casă, chiar și pe cele mai greu de lucrat, purtate duminica la biserică sau la sărbători. Erau pline de modele migăloase, viu colorate și încărcate cu mărgele. Multe gospodine își ascundeau modelele noi ca să nu le fure vecinele. Le scoteau pe o hârtie sau pe o bucată de material și le țineau ascunse până era gata cămașa. „Era o cămașă cum alta nu-i. La noi se spunea că un costum cu mărgele nu-l poartă tot satul, îl poartă împăratul!“, zice cu mândrie Ana Bodeascu.

Strălucitoarele costume populare năsăudene cu mărgele nu vor fi uitate nici atunci când Ana Bodescu nu va mai putea lucra. Nora sa, Cornelia este hotărâtă să ducă tradiția mai departe.

margele 1

„Până să mă mărit nu am știut ce este costumul cu mărgele. Acum îmi dau seama că este o adevărată artă, am văzut la soacră-mea și la mama ei ce lucruri minunate au făcut. Cât voi putea lucra nu vreau să cobor nivelul la care au ajuns ele. Costumul nostru este deosebit, este bogat, complex, original. Se spune că meseria se fură. De douăzeci de ani muncesc și eu, cot la cot cu Ana Bodescu și tot ucenic mă simt. Am muncit, ca mulți români, în străinătate, am strâns bani că să pot veni acasă și să pot promova costumul popular de la Salva. Am făcut pe Internet o pagină, un Atelier al bunicilor, așa l-am numit, ca să ne facem cunoscute costumele. Atelierul este și un omagiu, o mică recompensă pentru ceea ce au făcut înaintașii noștri. Aș vrea să transmit un mesaj autorităților care se ocupă de conservarea tradițiilor noastre populare. Cred că s-ar putea face și la noi în țară un circuit turistic al meșterilor populari, cum am văzut că se face în alte țări. Am propus acest lucru la minister, acum câțiva ani. Așa putem ajuta meșterii să-și țină atelierele deschise, să poată lucra, să nu ne dispară meșteșugurile“, spune Cornelia Bodescu.

Propunerea ei a rămas deocamdată o frumoasă dorință, uitată undeva, într-un birou ministerial. Înconjurată de cutiile cu mărgele, Ana Bodescu încă lucrează.

Vasile Braic


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti