Mestesuguri 04 Februarie 2022, 15:19

Victoria Parloi: „Oamenii încep să revină la obiectele realizate manual și la tradiție“

Scris de

Tot mai rar întâlnim oameni pasionați de olărit. Această activitate strămoșească pare a fi o fantomă în zilele noastre, dar cei care și-au păstrat pasiunea pentru obiectele din lut și au învățat meserie de la bunici par a avea succes acum. În ultima perioadă, în rândul românilor se observă o revenire la obiectele tradiționale. Acestea sunt tot mai căutate și înlocuiesc obiectele chinezești din supermarket-uri. Victoria Parloi, meșteșugar din Republica Moldova, ne-a vorbit despre succesul de care se bucură obiectele sale din ceramică.

Rep.: Ce obiecte aveți în gama de produse?

Victoria Parloi: Am construit o mică afacere de familie cu obiecte din ceramică cu specific basarabean, iar paleta de produse este vastă, începând cu vasele pentru bucătărie (oale, farfurii, căni, ulcioare etc.) și până la cele mai mici suveniruri. Obiectele din ceramică pe care le realizăm sunt cu specific moldovenesc tradițional. Pe fiecare dintre ele tindem să pictăm struguri pentru că aceștia sunt un simbol al Republicii Moldova și folosim culori dintre cele mai vii.

ceramica

Rep.: Cât durează realizarea unor astfel de obiecte?

V.P.: Este un proces destul de îndelungat. De exemplu, pentru un ulcior timpul de procesare este de o lună. Inițial îl modelăm, îl uscăm, după care urmează șlefuirea prin care încercăm să îi dăm o formă ideală, iar apoi merge către cuptorul care funcționează la 1.000 grade Celsius. După ce obiectele sunt scoase din cuptor, le colorăm și apoi sunt introduse din nou la cuptor, la aceeași temperatură înaltă. Abia după ce sunt scoase a doua oară din cuptor putem considera că avem produsul final. Fiecare obiect trece prin acest proces. Soțul meu le modelează la roată, iar eu le înfrumusețez. Este un hobby pe care îl practicăm de 16 ani.

victoria parloi

Rep.: Există o cerere de piață pentru aceste obiecte?

V.P.: Surprinzător, dar în ultimii cinci ani am observat o creștere a cerinței pe piață pentru astfel de obiecte. Observăm că oamenii încearcă să revină la obiectele realizate manual și la tradiție. De asemenea, calitatea și frumusețea vaselor din ceramică sunt inconfundabile, iar prin faptul că este un obiect lucrat manual păstrează și căldura celui care l-a realizat.

Rep.: Care sunt cele mai vândute produse și ce strategie de valorificare aveți?

V.P.: În general, cele destinate bucătăriei sunt cele mai căutate produse. Mâncarea gătită la cuptor în vase de ceramică poate oferi un gust unic. De aceea, gospodinele sunt atrase de ele. De asemenea, în atenția cumpărătorilor sunt și suvenirurile ce pot fi oferite drept cadou celor dragi. Obiectele noastre pot fi găsite în toate magazinele de suveniruri din Republica Moldova.

ceramica3

De asemenea, încercăm să participăm la diverse târguri naționale și internaționale, în special în România. Totodată, ne promovăm produsele în mediul online, iar dacă un client dorește obiecte din ceramică, nu ezităm să îi facem pe plac.

Prețul unui obiect poate porni de la 5 lei și ajunge până la 200 de lei. Încercăm să ne promovăm și pe piața din România deoarece, ca și în Republica Moldova, există o cerință destul de mare pentru astfel de obiecte. Suntem mândri că sunt apreciate și în România.

Liliana Postica


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti