Mestesuguri 07 Ianuarie 2022, 13:59

Căsuțe pentru păsărele făurite de meșteri populari

Scris de

Pentru a fi semeni buni trebuie să fim mereu atenți la tot ceea ce ne înconjoară. De exemplu, v-ați gândit cum puteți să ajutați păsărelele pe timpul iernii? Ei bine, puteți să le oferiți adăpost și hrană într-un mod corespunzător, adică să amplasați din loc în loc căsuțe create special pentru ele. Meșterii populari Rodica și Viorel Dîlganu au început anul trecut să construiască astfel de obiecte, unul mai frumos ca altul, iar iubitorii naturii nu au întârziat să le achiziționeze.

Soții Dîlganu realizează obiecte de mobilier din lemn pictat cu mult devotament. Pe lângă obiectele mai mari, aceștia creează și mărțișoare, semne de carte ori fel de fel de obiecte decorative, dar și căsuțe pentru păsărele care au ajuns deja în mai toate colțurile țării.

casuta pasari1

„Natura este cea care reprezintă viața și ne-am gândit la căsuțe din dragostea pentru păsările micuțe care rămân peste iarnă în grădina noastră. Am observat că avem mulți pițigoi, vrăbiuțe, lăstuni și câte un măcăleandru ocazional. Ne doream de ceva timp să realizăm căsuțe pentru păsărele, dar, fiind destul de migăloase, ca orice obiect mai mic, necesită mai mult timp și răbdare. Anul trecut au început să prindă viață în atelierul nostru astfel de căsuțe. Căsuțele meșteșugite în atelierul nostru sunt și decorative, dar se pare că sunt și preferate de păsările micuțe. La noi vrăbiuțele au fost primele care au venit bucuroase să le inspecteze și să se odihnească. Realizarea unei căsuțe durează câteva zile de la construcția ei, vopsire, apoi pictura și ultima dată lăcuirea“, a declarat Rodica Dîlganu.

casuta pasari3

Viorel se ocupă de construirea căsuțelor, care mereu începe cu alegerea lemnului potrivit. Abia după ce este perfect șlefuită ajunge în mâinile Rodicăi care reușește să le dea viață prin modele pictate. Alege mereu culori speciale și modul în care le îmbină este desăvârșit. Perfecte pentru grădină sau terasă, aceste căsuțe creează un ambient plăcut nu doar pentru păsărele, ci pot aduce și un plus de frumusețe locului în care sunt amplasate.

casuta pasari2

„Căsuțele noastre au ajuns în toată țara. Chiar am realizat și câte 10-20 de bucăți pentru același client pentru că dorea să le ofere cadouri celor dragi. Doar anul trecut, din septembrie până în decembrie, am livrat peste 100 de căsuțe. Trebuie spus că ele nu costă mult, în jur de 80 lei bucata, un preț care nu reflectă munca depusă pentru un astfel de obiect, dar ne dorim să își permită fiecare o pată de culoare pe terasă sau în grădină“, a mai spus meșterul popular.

Nu-i așa că sunt deosebite? Există în piață tot felul de astfel de căsuțe pentru păsări, însă faptul că le putem alege pe cele făurite de meșterii populari este cu atât mai important deoarece facem un bine și păsărelelor, dar și celor care încă țin vii meșteșugurile fără de care noi ca popor am fi mai sărăci.

Larissa DINU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti