Romania

Elena Nencov, maestra păpușilor tradiționale

Elena Nencov, maestra păpușilor tradiționale
Distribuie:  

În cadrul târgurilor cu produse tradiționale regăsim adesea și standuri unde nu sunt expuse alimente sau băuturi. Un astfel de exemplu este standul meșterului popular Elena Nencov. Nu vorbim de un stand obișnuit, ci de o mică expoziție care prezintă adevărate comori ale poporului român.

Meșter cu atestat

Născută pe Valea Vâlsanului, în satul Brădetul din județul Argeș, Elena Nencov este un meșter popular cu atestat oferit de Centrul de Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale Argeș. Nu întâmplător a ales această cale, ci pentru că zona din care provine are tradiții aparte, iar, după cum a ținut să precizeze încă de începutul discuției noastre, fiecare vale a unui râu are specificul ei și un costum popular propriu. „Costumul popular este o pasiune pentru mine. Dețin o colecție de ii din zona comunelor învecinate, am undeva în jur de 50, nu prea le număr, dar de fiecare dată când am ocazia achiziționez câte una. Consider că în această luptă cu modernismul vom găsi din ce în ce mai puține costume populare autentice. În acest moment este un trend și se comercializează tot mai multe ii, dar aș vrea să atrag atenția asupra a ceea ce alegem, este important să încercăm să apreciem piesele vestimentare care respectă elementele tradiționale întru totul“, a punctat Elena Nencov.

O parte dintre cămășile naționale le expune și în cadrul târgurilor unde comercializează produsele pe care le meșteșugește și face acest lucru pentru a atrage atenția asupra motivelor tradiționale și valorilor din lada de zestre a bunicii. Întrebarea firească pe care i-am adresat-o doamnei Elena a fost de unde a deprins această îndemânare de a coase păpuși tradiționale, iar răspunsul a fost unul mai complex și a explicat parcursul până la produsul final. „Cred că nimic nu este întâmplător. De mic copil am cochetat cu muzica populară, cu dansul pentru că la școală se desfășurau astfel de activități. Apoi, după terminarea liceului, chiar și în timpul facultății am fost ghid al Oficiului Național de Turism. Am învățat să cos împreună cu mama mea, iar în prezent recondiționăm costume populare. Ea fiind la pensie, are mai mult timp să se ocupe cu acest lucru. Uneori mai coasem și ii integral, dar eu mă ocup mai mult de păpuși. Ideea de a le confecționa mi-a venit în momentul în care, vizitând Muzeul Satului din București, am văzut niște păpuși îmbrăcate în costume populare. Atunci mi-am spus că trebuie să încerc și eu să pun în valoare costumele din zona mea. La început am făcut niște păpuși integral din pânză, mai naive. Pe parcurs am mai evoluat și am ajuns la ceea ce fac acum.“

Păpușile sunt confecționate din pânză umplută cu vatelină, iar costumele sunt în general eșantioane din cele vechi care s-au deteriorat. Costumul oferă valoare păpușii. Fotele și iile respectă motivele tradiționale, au diferite culori și flori. Doamna Nencov spune că așa este și normal, chiar și o melodie din popor amintind acest lucru: „Nu e floare pe câmpie, ca pe fotă și pe ie“.

Cutii de bijuterii, șervețele și fețe de masă

Acestea sunt celelalte produse pe care le putem achiziționa de la meșterul din Argeș. Toate respectă motivele tradiționale și pot deveni un cadou original care nu își va pierde valoarea în timp. „Șervețelele și fețele de masă au motive geometrice sau florale. Consider că atunci când aranjăm o masă, indiferent ce bunătăți așezăm pe ea, dacă fața de masă nu este cusută tradițional, mâncare nu este atât de gustoasă. Ideea cutiuțelor de bijuterii mi-a venit tot din speranța de a păstra tot ce este tradițional. Am vrut să valorific fiecare bucățică de model cusut sau țesut manual. De aceea sunt inedite și denotă frumusețe și tradiție“, a mai punctat Elena Nencov.

Despre activitatea ei, doamna Elena a mai specificat faptul că reprezintă mai ales o satisfacție sufletească. Aceasta susține că, prin diversele acțiuni la care participă, vrea să le transmită și celorlalți din pasiunea pentru tradiție, iar ceea ce a învățat din vatra satului argeșean să prezinte mai ales tinerilor. Din acest motiv participă la diverse târguri și manifestări din țară și străinătate și chiar la programul Școala Altfel în cadrul căruia organizează diferite ateliere în care îi învață pe copii tainele cusutului pe pânză. „Sunt copii care nu au avut bucuria de a crește la țară, nu au văzut o bunică torcând sau țesând și nu cunosc ce făceau femeile altădată. E greu pentru ei să înțeleagă și să iubească tradițiile. De aceea mă mândresc cu solicitările de a organiza ateliere, expoziții sau cursuri cu diverse ocazii. Cred că dacă noi, meșterii populari, nu transmitem acest meșteșug am muncit degeaba o viață! Îi invit pe toți cei care sunt interesați de tot ceea ce înseamnă tradiție să ne viziteze standurile atunci când participăm la diverse târguri, să ne aprecieze sau să ne critice când ceva nu este în regulă“, a conchis Elena Nencov.

„Ce am adunat din vatra satului dau mai departe tinerilor“ – Elena Nencov

GALERIE FOTO


Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 4, 16-28 februarie 2017 – pag. 54-55

traditii, Curtea de Arges, papusi, Elena Nencov

Alte articole: