Mediu 06 Iunie 2023, 14:27

Insectele și diversitatea lor

Scris de

Astăzi, în întreaga lume asistăm la o scădere a numărului de insecte, precum și la o diminuare a diversității acestora. Mai multe studii publicate într-un număr special al Biology Letters prezintă cauzele acestui declin și sugerează modalități potențiale de a preveni pierderile ulterioare în viitor.

Potrivit autorilor, cele mai frecvente cauze ale pierderii biodiversității includ creșterea utilizării terenurilor pentru agricultură, precum și schimbările climatice și răspândirea animalelor invazive ca urmare a activităților umane. „Am aflat că nu doar intensificarea utilizării terenurilor, încălzirea globală și răspândirea crescândă a speciilor invazive sunt principalii factori ai dispariției globale a insectelor, ci și că acești factori interacționează între ei“, a spus Florian Menzel de la Institutul de Evoluția organică și moleculară la Universitatea Johannes Gutenberg Mainz (JGU) din Germania.

De exemplu, zonele afectate de oameni au mai multe șanse de a suferi efectele schimbărilor climatice, care vor avea inevitabil un impact asupra populațiilor de insecte. În plus, speciile invazive se pot stabili în habitate deteriorate și pot înlocui speciile native, ceea ce va afecta și insectele. Speciile native scad sau dispar, iar speciile invazive cresc, rezultând o pierdere semnificativă a biodiversității.

Se pare că insectele specializate sunt cele care suferă cel mai mult, în timp ce speciile generaliste tind să supraviețuiască. Acesta este motivul pentru care acum găsim mai multe insecte capabile să trăiască aproape oriunde, în timp ce acele specii care au nevoie de habitate specifice sunt în scădere. În general, o scădere a diversității insectelor amenință stabilitatea ecosistemelor.

Mai puține specii înseamnă că există mai puține insecte capabile să polenizeze plantele și să țină sub control dăunătorii. Și, desigur, acest lucru înseamnă, de asemenea, că există mai puțină hrană disponibilă pentru păsările și alte animale care mănâncă insecte. Existența lor continuă poate fi astfel pusă în pericol din cauza scăderii numărului de insecte.

Autorii subliniază necesitatea de a utiliza tehnici standard pentru a monitoriza diversitatea insectelor în mai multe habitate pentru a se asigura că cercetătorii pot compara rezultatele și au o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă.

Pentru a limita pierderea biodiversității, cercetătorii sugerează o rețea de rezervații naturale interconectate care să permită speciilor să se deplaseze de la una la alta. De exemplu, insectele sensibile la temperatură ar putea evita zonele în care încălzirea globală crește temperatura și se pot muta în regiuni mai reci din nord. În cele din urmă, avem nevoie de măsuri de reducere a răspândirii speciilor invazive (atât de plante, cât și de animale).

De exemplu, invazia peștilor insectivori din Brazilia a provocat scăderi majore ale insectelor de apă dulce. Aceasta este o altă problemă care a devenit extrem de gravă în ultimele decenii.

Dr. ing. Daniel BOTĂNOIU

Vizualizari 206
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti