update 3 Feb 2023

Tinovul Mare, cea mai mare rezervație de turbă

Tinovul Mare, cea mai mare rezervație (mlaștină) de turbă din România, se află în Carpații Orientali, la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor, și se întinde pe o suprafață de aproximativ 682 ha. În Țara Dornelor au fost semnalate 23 de tinovuri. Două dintre acestea, Tinovul Mare de la Poiana Stampei și Tinovul Mic de la Șaru Dornei, se pot și vizita de-a lungul unor poteci din lemn care le străbat. Pentru că li s-a dus vestea, cele două tinovuri din Țara Dornelor sunt luate la pas de tot mai mulți drumeți, lucru care ne bucură, dar ne și responsabilizează, de aceea este important să menționăm în ce condiții se pot vizita, mai ales că sunt zone protejate.

Ce sunt tinoavele sau turbăriile?

Sunt niște mlaștini, zone umede în care se acumulează turba, un sol foarte bogat în materie organică provenită de la plante, slab sau deloc descompusă din cauza lipsei de oxigen. Apariția unei astfel de arii este determinată de o serie de factori printre care bilanțul dintre apă și climă, care trebuie să fie nul sau pozitiv astfel încât solul să fie mereu inundat sau umed. De asemenea, terenul sub forma unei depresiuni reprezintă un alt factor propice pentru turbării.

Venind pe direcția Vatra Dornei – Bistrița pe E58 vei ajunge în localitatea Poiana Stampei (după 20 km). La un moment dat se face stânga și ne abatem de la drumul principal, urmând indicatorul spre satul Dornișoara. Se merge aproximativ 4 km (menținând direcția dreapta) pe un drum pietruit în stare bună, până la o mică intersecție. Aici vei observa un panou informativ pe partea dreaptă ce vestește intrarea în rezervație.

Se traversează linia ferată și intrăm într-o pădure de pin cam misterioasă, până ce ajungem la podețul de lemn amenajat recent, ce vă va purta prin toată rezervația. Traseul se parcurge în cel mai relaxant mod posibil.

Un loc mai puțin cunoscut din frumoasa Bucovină

Poteca tematică Tinovul Mare Poiana Stampei a fost amenajată de-a lungul unui traseu de vizitare care se desfășoară, liniar, pe un podeț de lemn care traversează tinovul, pe o distanță de aproximativ 1 kilometru. Starea podețului este foarte bună, acesta fiind refăcut complet în vara anului 2020. De-a lungul podețului din lemn, din loc în loc, vei întâlni panouri de interpretare turistică, în limba română, ce îți vor oferi informații importante despre tinov: cum s-a format, ce plante și animale se adăpostesc aici și de ce e important să păstrăm acest loc așa cum l-am găsit.

Timp de parcurgere: aproximativ 1 h, dus/întors, de mers lejer.

Rezervație naturală

Tinovul Mare Poiana Stampei adăpostește habitate și specii de interes comunitar, dintre care turbăriile active și cele cu vegetație forestieră sunt foarte importante, cu atât mai mult cu cât, la nivel european, acestea sunt deja rare.

Mușchiul de turbă care apare sub formă de mușuroaie; pedicuța, brădișorul, feriga, bumbăcărița, vițelarul, nu-mă-uita, rusulița, mâna Maicii Domnului, păiușul, iarba albastră, rogozul sunt câteva dintre plantele care alcătuiesc vegetația acestui tinov. Dintre plantele lemnoase, alături de pin și molid vom întâlni mesteacănul, ienupărul comun și cel pitic, aninul alb și iova.

Din fauna tinovului de la Poiana Stampei se remarcă diferite specii de gândaci și păduchi de plante, păianjeni, libelule, ploșnițe de plante, fluturi, cărora li se adaugă animale mici, precum salamandra, tritonul carpatic – specie de interes comunitar, șopârla de munte, broasca roșie de munte, șarpele de apă și brotăcelul. Păsări întâlnite: șorecarul (ocrotit prin lege pentru foloasele pe care le aduce prin stârpirea rozătoarelor), ciocănitoarea pestriță, cinteza, măcăleandrul.

Beatrice Alexandra MODIGA