Plantație de aronia în curs de certificare ecologică în comuna Hănțești

Plantația de Aronia Melanocarpa nero din comuna Hănțești, județul Suceava, este o mică afacere de familie a cărei poveste dezvăluie dragostea de produse locale sănătoase și ambiția izvorâtă dintr-o idee venită la timpul potrivit, în anul 2018. Povestea tânărului Alex Andrieși și a familiei acestuia este punctată de dorință și stăruință.
Inamicul diabetului
Reporter: Care este povestea acestei plantații de aronia? Cum ați ajuns să cultivați aronia și de ce ați ales această specie?
Alex Andrieș: Activitatea noastră principală se desfășoară în alt domeniu, noi suntem cel mai vechi producător de parchet masiv, cel puțin din județul Suceava, dar încă de acum 5 ani cochetam cu ideea de a investi în agricultură. Auzisem din 2014 de aronia și paulownia, ca fiind noutăți în țara noastră, însă abia în 2018, după ce tata s-a întâlnit cu un bun prieten din județul Botoșani și a fost servit cu suc de aronia, am decis să plantăm inițial pe o suprafață de 3 hectare, proprietate a familiei. Un an mai târziu ne-am extins cu încă 1,3 hectare. Momentul-cheie în decizia de a alege cultura de aronia a fost atunci când tata și-a făcut analizele după consumul sucului de aronia. Ambii părinți au diabet, iar după o cură cu suc de aronia analizele au indicat că nivelul glicemiei a fost ținut la un nivel rezonabil, nivelul colesterolului „rău“ a scăzut semnificativ, de asemenea nivelul trigliceridelor a scăzut, iar starea generală de sănătate s-a îmbunătățit. Atunci am știut clar că ne dorim să plantăm aronia. Am ales să investim în sănătatea noastră și acum împărtășim și cu clienții noștri beneficiile aroniei. Aronia este recomandată persoanelor care au diabet zaharat tip 2, celor cu probleme de tensiune arterială, infecții urinare, constipație, probleme de vedere, dar totodată este și un tonic bun, conține necesarul de vitamine și minerale pentru consumul zilnic. Avem clienți care iau tratament medicamentos și fac și unități de insulină și după o cură extinsă cu suc de aronia le-au redus. Astfel de exemple ne confirmă că am pariat pe o cultură valoroasă, de viitor.
„Vom investi și în componenta de procesare“
Rep: Pentru a înființa această plantație ați accesat fonduri europene sau ați investit din fonduri proprii?
A.A.: Pentru plantația de aronia am folosit fonduri proprii, dar intenționăm să accesăm fonduri europene pe viitor pentru a avea și componenta de procesare. Dorim să avem o gamă diversă de produse, aronia este un fruct care poate fi comercializat sub formă de suc natural, fruct deshidratat, pulbere sau fruct proaspăt atât pentru consum, cât și pentru industria farmaceutică. Costurile pentru înființarea unei plantații de aronia diferă în funcție de situația de la care se pornește această afacere. Respectiv dacă persoana deține sau nu teren în proprietate, dacă are utilaje pentru întreținerea plantației, iar costul plantelor diferă în funcție de vârsta acestora etc. Costul per hectar depășește 6.000 de euro. Trebuie avut în vedere că recoltatul este manual (ce-i drept, o dată pe an) în primii ani și costul cu forța de muncă fluctuează de la an la an. Lipsa forței de muncă rămâne o problemă și în acest domeniu.
Rep: Ce puteți să ne spuneți despre tehnologia de cultivare pe care o folosiți?
A.A.: Pe terenul unde se află plantația am făcut lucrări normale de pregătire a solului (arat, discuit, frezat). Distanța între rânduri este suficient de mare încât să putem folosi tractorul pentru întreținere. În timpul anului folosim tractorul cu un prășitor manual special, pentru a elimina buruienile de lângă tufele de aronia, iar între rânduri folosim tocător și freză. Pentru că suntem la început de drum, recoltatul este manual, de regulă în luna lui august (anul acesta am recoltat la jumătatea lui septembrie). Atunci când producția va fi la un nivel mai mare, se justifică achiziția unui utilaj pentru recoltare pentru a avea un cost optim și pentru a economisi timp.
„Am ales soiul Melanocarpa nero și nu aplicăm tratamente fitosanitare“
Rep: Ce soiuri folosiți?
A.A.: Pentru plantația noastră am ales soiul de aronia Melanocarpa nero datorită proprietăților sale studiate și dovedite științific în combaterea unor afecțiuni precum diabetul zaharat tip 2, tensiunea arterială; unele studii indică un rezultat bun și în combaterea celulelor canceroase. Aronia nero conține o cantitate însemnată de antioxidanți necesari corpului, cu valori peste ale celorlalte fructe de pădure negre (afine, coacăze, soc negru).
Rep.: Pe ce suprafață cultivați și ce producție ati avut anul acesta?
A.A.: Cultivăm aronia pe o suprafață totală de 4,26 hectare, aflată în conversie eco anul 3. Suprafața inițială a fost de 3 hectare, ulterior am extins plantația cu încă 1,26 hectare. Cultura noastră de aronia este tânără, iar anul acesta am avut prima producție mai consistentă de pe cele 3 hectare pentru că plantele sunt mai mari, undeva peste 4 tone de fructe proaspete.
Rep.: Ce tratamente fitosanitare folosiți?
A.A.: Toată plantația este în conversie eco anul 3 și nu am folosit tratamente fitosanitare pentru plante. Împrăștiem gunoi de grajd la tufele de aronia pentru a le da nutrienții necesari. Am folosit mulcire cu lână (colectată de la oierii locali) pe o suprafață mică pentru a testa utilitatea acestei metode, iar rezultatele sunt promițătoare. Lâna păstrează umiditatea solului și îi oferă nutrienți pe parcursul mai multor luni de zile. Din moment ce nu putem erbicida pentru că plantația este în curs de certificare eco, avem în plan să folosim trifoi alb pitic pentru a combate mai eficient buruienile, pentru aspectul general plăcut al plantației și pentru că fixează azotul în sol. Suntem dedicați conceptului de produs ecologic sănătos, iar cultura de aronia ne face viața mai ușoară pentru că, așa cum ne-au spus și cercetătorii cu care am discutat, nu există boli sau dăunători specifici pentru ea.
„Cultura de aronia nu are boli sau dăunători specifici“
Rep.: Ce probleme ați întâmpinat de la înființarea culturii?
A.A.: Așa cum am precizat anterior, cultura de aronia nu are boli sau dăunători specifici, dar am întâmpinat mici dificultăți cu gândacul păros, dăunător care nu e specific pentru aronia. Acesta atacă florile de măr, prun, cais, căpșuni, rapiță și altele, în lunile aprilie-mai. Mai exact, acest dăunător macină interiorul florii și compromite producția de fruct. Soluția ecologică și cea mai eficientă, aleasă de noi pentru combaterea acestui dăunător, a fost distribuția pe suprafața plantației a capcanelor cu feromoni încă din luna aprilie, înainte de înflorire. Am apelat cu încredere la cercetătorii de la Institutul de Chimie „Raluca Ripan“ din Cluj-Napoca pentru achiziția de feromoni de gândac păros. Am folosit feromonii diluați în apă, în vase de culoare albastră. Masculii sunt atrași atât de culoarea vaselor, cât și de feromoni. În paralel, efectuăm lucrări de frezare a solului când sunt temperaturi scăzute, chiar și cu minus, pentru a scoate la suprafață și a distruge prin îngheț larvele de gândac păros. O problemă comună ar mai fi și atacul graurilor. Am folosit cu succes zmei tip șoim, care au ținut la distanță păsările. Am fost ofertați de o companie pentru un laser special, pentru suprafețe mari, care funcționează pe baza unui tipar aleatoriu, iar păsările îl percep ca pe un pericol iminent și apoi evită zona respectivă. Pe viitor ne gândim să folosim și această soluție tehnologică modernă.
Prețul a trei litri de suc este 65 lei
Rep.: Cum se face distribuția și cât costă un kg de fructe proaspete sau litrul de suc de aronia?
A.A.: În prezent, produsul este promovat pe social media și fizic în piața volantă organizată de Direcția Agricolă Suceava. Cea mai bună reclamă rămâne recomandarea personală făcută de clienții noștri. Astfel se confirmă calitatea produsului nostru, dar și utilitatea pentru sănătate a sucului de aronia. Rata de întoarcere a clienților noștri pentru o achiziție nouă este de peste 90%. Livrăm produsul nostru direct la domiciliul clientului (municipiul Suceava și localități limitrofe), prin curier în toată țara sau prin firme de transport în afara țării (în special Europa). Sucul din aronia noastră este comercializat la pungă de 3 litri, realizat prin presarea la rece a fructelor proaspete și apoi pasteurizat. O pungă la 3 litri se vinde la prețul de 65 lei, tva inclus. Fructul proaspăt se vinde cu 8-10 lei/kg, sub prețul pieței pentru alte fructe precum afinele. Fructul are un gust astringent, dulce-acrișor, astfel că nu ai „spor“ la consum ca la alte fructe cum sunt căpșunele, zmeura, murele etc., de aici probabil și prețul mai mic.
Rep.: Ce perspective de viitor aveți?
A.A.: În viitor dorim să avem lanțul integrat de producție, să ne extindem cu suprafața cultivată, să diversificăm produsele obținute din aronia, să colaborăm cu oamenii de știință pentru a face studii noi pe acest fruct minune (din categoria superberries), să diversificăm și cu alte culturi care au proprietăți similare cu aronia. Totodată, suntem în legătură cu cercetători în domeniul pomiculturii și horticulturii de la USAMV București, ICDP Pitești – Mărăcineni, SCD Iași (Sârca), pentru a învăța de la cei mai buni. Dorim să colaborăm și cu specialiști din industria farmaceutică pentru a pune în valoare proprietățile aroniei.
„Ca în orice afacere, începutul este greu, mai ales în agricultură unde, există factorul incert al precipitațiilor, dar informarea cât mai cuprinzătoare despre cultura de aronia, despre întreținerea și exploatarea ei (durata medie de exploatare este de 25 de ani), despre documentația care stă la baza afacerii reprezintă un punct important de plecare. Fructele de aronia au o cerere suficientă și constantă pe piață. Seriozitatea și implicarea în crearea unui brand credibil sunt ingredientele unei afaceri de succes“ – Alex Andrieș.
Beatrice Alexandra MODIGA
Suceava, aronia, plantatie de aronia, Hantesti
- Articol precedent: Avantajele micropropagării plantelor
- Articolul următor: Cum se cultivă cel mai scump condiment din lume, șofranul