Mediu 21 Iulie 2021, 11:17

Portalul populațiilor de păsări acvatice

Scris de

Beneficiem în atât de multe moduri de ecosistemele zonelor umede, dar majoritatea oamenilor nu recunosc valoarea vitală a acestora în susținerea vieții. Peste un miliard de oameni din întreaga lume trăiesc chiar în zonele umede și totuși aproximativ 64% din acestea au dispărut în secolul trecut. Ecosistemele complexe, dinamice care se dezvoltă în astfel de regiuni sunt complet dependente de existența zonelor umede, de aceea conservarea și protejarea siturilor Ramsar trebuie să fie o prioritate. Altfel lanțul trofic își va pierde rând pe rând verigile.

Cum funcționează

La 29 iunie 2021, Wetlands International a lansat Portalul populațiilor de păsări acvatice (WPP), o platformă interactivă online care conține cele mai recente date privind starea și distribuția populațiilor păsărilor acvatice. Portalul este accesibil autorităților naționale sau locale astfel încât administratorii zonelor umede să selecteze populațiile relevante cu pragurile de 1%, pentru a verifica informațiile disponibile și pentru a identifica zonele umede potențial importante la nivel internațional sau național.

Acest portal oferă cele mai recente estimări legate de dimensiunea și tendințele a peste 2.500 de populații din 870 de specii de păsări de apă și prezintă ultimul prag de 1% din fiecare populație. Pragul de 1% a fost utilizat pentru a selecta 867 de situri Ramsar, reprezentând peste 35% din totalul siturilor listate la nivel mondial până în prezent (acestea reprezintă site-uri care îndeplinesc Criteriul 6 al Convenției Ramsar privind zonele umede).

Portalul sprijină astfel guvernele din întreaga lume să dezvolte și să pună în aplicare acțiuni de gestionare a zonelor umede și să conserve păsările de apă pentru a îndeplini obiectivele globale stabilite în temeiul Convenției Ramsar privind zonele umede, convențiile conexe legate de biodiversitate, precum și acordurile și inițiativele de transport aerian. Pe lângă denumirile formale, portalul oferă oportunitatea de a identifica zonele importante pentru păsări și zonele cheie de biodiversitate din întreaga lume. Portalul este utilizat pe scară largă de cercetătorii de păsări și zone umede, ONG-uri de conservare, industrie și altele.

Asia și Africa, preferate de cele mai multe păsări acvatice

La nivel global există peste 870 de specii de păsări acvatice cu roluri importante în ecosistemele naturale; tocmai de aceea conservarea lor este primordială. Amintim aici doar două exemple ale unor specii aflate la limita extincției. Maiestuoasa pasăre din specia Sarus Crane Grus, care are o înălțime de peste 1,5 metri, ceea ce o face cea mai înaltă pasăre zburătoare care locuiește în zonele umede din Asia de Sud și de Sud-Est și Australia, și Sarothrura ayresi, specie limitată la câteva zone din pajiști umede din estul și sudul Africii. Așa cum spuneam, ambele sunt specii amenințate la nivel global. Conservarea tuturor acestor specii necesită informații ușor accesibile despre starea și tendințele lor pentru a ajuta specialiștii să ia măsuri responsabile.

Cea mai mare parte a populațiilor păsărilor acvatice din lume se găsesc în zonele umede ale Asiei, urmată de Africa și Neotropice, Europa, America de Nord și Oceania având mai puține populații.

Aproximativ 29% din populațiile de păsări acvatice sunt mici, respectiv nu mai mari de 10.000 de exemplare. Se estimează că 9% din populații sunt între 10.001 și 25.000 de păsări, 21% între 25.001 și un milion, iar doar 5% sunt mai mari de un milion de păsări.

Dimensiunea populațiilor

Cele mai mari cinci populații din lume sunt:

  • Populația Scolopax rusticola din Europa de Sud și de Vest și Africa de Nord, estimată la 10.000.000-25.000.000 de exemplare;
  • Populația de Vanellus vanellus care se reproduce în Asia de Sud-Vest și Europa, estimată la 5.500.000 - 9.500.000 de păsări;
  • Populația de Sterna fuscata oahuensis din jurul insulelor Hawai din Pacific, estimată la 9.600.000 de exemplare;
  • Populația Anas platyrhynchos din America de Nord, estimată la 9.183.000 de păsări;
  • Populația de Anas discors din America de Nord, Centrală și de Nord, estimată la 8.948.000 de exemplare.

Populațiile mai mici tind să fie asociate cu regiunile tropicale, în timp ce populațiile mari sunt mai frecvente în regiunile temperate. Principalele excepții sunt speciile care trăiesc în apele costiere și marine, cum ar fi Sernica Sernă. În Oceania, mai mult de 40% din populații sunt mai mici de 10.000 de exemplare.


  • În general, 3% din populațiile cunoscute de păsări acvatice au dispărut încă din secolul al XVII-lea. O mare majoritate a acestora erau populații rezidente și limitate la unul sau un număr mic de insule.
  • Tendințele a 18% din populațiile existente la nivel mondial nu sunt cunoscute, în timp ce procentul crește la aproape 50% pentru populațiile din Asia, Oceania și Neotropice; acest fapt evidențiază lacunele mari în cunoștințe în aceste regiuni.
  • Din toate populațiile pentru care sunt disponibile informații despre tendințe, 38% sunt în scădere și doar 20% cresc, iar 39% sunt stabile și 3% fluctuează. Cele mai multe populații în scădere (50% din cele despre care se cunoaște faptul că sunt în scădere) se găsesc în Asia.

(D.Z.)


Vizualizari 1676
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti