update 6 Feb 2023

Putem să salvăm pădurile cultivând cânepă?

În istorie cânepa este menționată ca fiind prima plantă cultivată de om, iar dovezile arheologice au demonstrat că a fost folosită de mii de ani pentru a confecționa haine, hârtie și alte produse obținute din fibrele ei. Cu toate acestea, cânepa a fost lăsată la marginea preocupărilor. A fost scoasă în afara legii și, în pofida tuturor proprietăților pe care le are, nu și-a mai recâștigat niciodată drepturile de la început. Astăzi se vorbește din nou despre această plantă, dar dintr-o altă perspectivă. Începe să se resimtă impactul negativ al defrișărilor masive și atunci se caută soluții. Iar cultura de cânepă este o soluție viabilă. Oare chiar poate salva cânepa pădurile?

Hârtie

Fibrele de cânepă se obțin din tulpinile plantei, au proprietăți antifungice și antibacteriale naturale, sunt extrem de lungi, rezistente, mult mai durabile prin comparație cu bumbacul și pot fi folosite în foarte multe domenii.

În plus, produsele obținute din fibrele de cânepă sunt biodegradabile. Una dintre cele mai importante utilizări ale cânepii ar putea fi în producția de hârtie. În 2015, într-un studiu publicat în jurnalul Nature s-a estimat că defrișările anuale sunt de cca 15 miliarde de copaci și că aproape 46% din suprafața împădurită a planetei a dispărut. Se estimează că în fiecare an sunt tăiați pentru realizarea producției de hârtie cca 4 miliarde de copaci.

În mod paradoxal, cultura de cânepă are nevoie de doar 4 luni pentru a ajunge la momentul recoltării, iar de pe o suprafață de 4.000 mp se poate obține de patru ori mai multă hârtie decât s-ar obține de la aceeași suprafață împădurită.

Plastic biodegradabil

În 1907, o nouă descoperire revoluționa lumea. Chimistul american Leo Baeekeland aducea în atenția lumii plasticul sintetic. Inovația extraordinară de atunci s-a transformat într-o povară incomensurabilă pentru civilizația de acum. Astăzi plasticul sufocă la propriu planeta. De la primul moment al producerii lui în masă, acum mai bine de șase decenii, și până acum am acumulat peste 9 miliarde de tone metrice de plastic, din care 6,9 miliarde au fost irosite. Din această cantitate risipită, 6,3 miliarde de tone de plastic nu au mai fost reciclate. Pe Terra sunt acum miliarde de tone de plastic care se vor degrada în 400 de milioane de ani. Este aproape imposibil de crezut că se vor mai găsi soluții pentru a scăpa de tot acest plastic. Însă există soluții pentru a produce mai puțin. Cânepa poate fi folosită pentru producerea de plastic pentru că fibrele din structura ei pot fi folosite pentru a obține un plastic cu proprietăți similare plasticului sintetic, dar care este complet biodegradabil.

Biocarburant nepoluant

Cânepa poate fi folosită și pentru a produce un material similar oțelului, dar care este de 10 ori mai puternic și de șase ori mai eficient în construcții. Dacă pe viitor cânepa va fi folosită și în acest sens, efectele se vor vedea prin reducerea considerabilă a impactului negativ al emisiilor de substanțe poluante în aer și apă. Extracția fibrelor din cânepă și prelucrarea lor pot înlocui folosirea lemnului în foarte multe domenii prin realizarea diferitelor produse, podele, acoperișuri, izolații și alte materiale de construcție. În plus, cânepa poate fi folosită și pentru a produce două tipuri de carburant, și anume biodiesel din semințele de cânepă și etanol obținut din fermentarea tulpinilor sale.

Laura ZMARANDA

Articole recente - Lumea Satului