update 17 Mar 2023

Greta Thumberg, ecologista nominalizată la premiul Nobel: „Casa noastră este în flăcări“

Are doar 16 ani și este o forță dezlănțuită. Este unul dintre copiii care au înțeles că în interiorul lor se află o putere care devine activă atunci când dau glas speranțelor, dorințelor, temerilor lor. Greta Thunberg este o adolescentă din Suedia, o activistă autentică ce pledează pentru dreptul la viață al Planetei și pentru viitorul omenirii. Datorită pasiunii sale și efervescenței cu care luptă pentru această cauză, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a sublinia faptul că încălzirea globală este o problemă reală și că cei care pot să ia măsuri în direcția asta trebuie să o facă. Cum a reușit Greta să mobilizeze atât de mulți oameni? Vreme de mai multe săptămâni, a lipsit în fiecare vineri de la școală pentru a protesta în fața Parlamentului suedez. Inițiativa ei a fost apoi replicată în alte 100 de țări, unde copiii au ales să lipsească o zi de la școală pentru a protesta. Pentru curajul său Greta a fost nominalizată de trei parlamentari norvegieni la Premiul Nobel pentru Pace. Redăm în rândurile următoare discursul pe care Greta l-a susținut la începutul anului 2019 în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Ce spune Greta...

„Casa noastră este în flăcări, sunt aici pentru a spune asta, casa noastră este în flăcări. Potrivit Grupului Interguvernamental De Experți În Evoluția Climei suntem la mai puțin de 12 ani distanța de momentul în care nu ne vom mai putea repara greșelile. În acest timp trebuie să aibă loc schimbări fără precedent în toate aspectele societății, incluzând aici și o reducere a emisiilor de CO2 cu cel puțin 50% și vă rog să luați în considerare că aceste cifre nu fac referire și la aspectele de echitate care sunt absolut necesare pentru a putea face funcțional Acordul de la Paris la nivel global. În locuri precum Davos oamenilor le place să spună povești de succes, dar succesul lor financiar a venit cu un preț de neimaginat. Și în ceea ce privește schimbările climatice trebuie să admitem că am dat greș.

Toate mișcările politice în forma lor actuală au făcut asta. Și mass-media a eșuat în a sensibiliza publicul larg. Dar Homo Sapiens încă nu a dat greș. Încă mai este timp să întoarcem totul, să reparăm asta, încă avem puterea în mâinile noastre. Dar dacă nu vom recunoaște celelalte eșecuri ale sistemului de acum, probabil că nu avem nicio șansă. Suntem în fața unui dezastru care are la bază suferința nespusă a foarte mulți oameni și acum nu este momentul să vorbim politicos sau să ne concentrăm pe ce putem spune sau nu. Este timpul să vorbim clar. Rezolvarea crizei schimbărilor climatice este cea mai mare și cea mai complexă provocare în fața căreia s-a aflat vreodată Homo Sapiens. Și totuși soluția principală este atât de evidentă încât și un copil mic o poate înțelege.

mediu Greta c

Trebuie să oprim emisiile de gaze cu efect de seră. Ori facem asta, ori nu. Spuneți că în viață nu este nimic alb sau negru, dar este o minciună, o minciună periculoasă. Fie prevenim încălzirea cu 1,5°C a Planetei, fie nu. Fie evităm declanșarea acestei reacții în lanț, aflată dincolo de controlul uman, fie nu. Fie alegem să continuăm ca civilizație, fie nu. Este cât se poate de alb sau negru. Nu există suprafețe gri atunci când vorbim despre supraviețuire. Acum toți avem o alegere de făcut. Putem să demarăm acțiuni care vor proteja viitorul speciei umane sau putem continua ca până acum și să dăm greș. Asta depinde de mine sau de tine. Unii spun că nu ar trebui să ne implicăm în activism și că ar trebui să lăsăm totul în seama politicienilor și să votăm pentru schimbare. Dar ce putem face atunci când nu există voință politică? Ce să facem atunci când politica de care avem nevoie nu este niciunde? Aici în Davos, ca în oricare altă parte, toți vorbesc despre bani. Se pare că banii și creșterea economică este principala noastră preocupare.Și, de vreme ce criza climatică este o criză ce nu a fost niciodată tratată ca atare, oamenii pur și simplu nu sunt pe deplin conștienți de toate consecințele din viața noastră de zi cu zi.

Oamenii nu sunt conștienți că există un așa-zis buget al carbonului și, incredibil, cât de mic este acest buget. Și asta trebuie să se schimbe astăzi. Nicio altă provocare de acum nu poate fi pe măsura importanței sensibilizării publicului larg și a înțelegerii faptului că bugetul carbonului dispare cu rapiditate, deși el ar trebui și trebuie să devină o nouă monedă globală în inima economiei viitoare și actuale. Suntem într-un moment al istoriei în care fiecare dintre cei care au o perspectivă a crizei climatice care amenință civilizația noastră și întreaga biosfera trebuie să vorbească într-un limbaj clar, indiferent cât de inconfortabil și neprofitabil poate fi. Trebuie să schimbăm aproape totul în societățile noastre actuale. Cu cât e mai mare este amprenta, emisia ta de carbon, cu atât e mai mare datoria ta morală. Cu cât este mai mare platforma ta, cu atât este mai mare responsabilitatea. Adulții continuă să spună că suntem datori să le dă tinerilor speranță. Dar nu vreau speranța ta, nu vreau să fii încrezător. Vreau să intri în panică, vreau să simți teama pe care o simt în fiecare zi. Și apoi vreau să acționezi, vreau să acționezi ca și cum ai fi într-o criză. Vreau să te comporți ca și cum casa ta ar fi în flăcări, pentru că așa este.“

Laura ZMARANDA