Mediu 02 Mai 2018, 10:06

Medicină din natură - veninul melcilor marini, folosit în terapia durerii

Scris de

Știința face progrese, iar veștile cele mai bune vin din străinătate. Citeam recent că oamenii de știință din SUA și-au concentrat eforturile pentru a studia o specie de melci marini. De ce sunt atât de speciali acești melci încât să ajungă sub lupa științei? Conus magus este o specie care trăiește în Marea Roșie, Oceanul Indian și în anumite regiuni ale Oceanului Pacific. Ca toate speciile din genul Conus  acești melci sunt prădători, iar arma lor este veninul. În pofida dimensiunilor inofensive, aceștia trebuie manipulați cu mare atenție pentru că veninul lor are efecte neurotoxice foarte puternice. Știința a descoperit însă că arma letală a acestei specii de melci are și o proprietate extraordinară care ar putea sta la dezvoltarea unei noi terapii în controlul durerii.

Veninul lor este compus dintr-o sută sau chiar mai multe peptide diferite. Peptidele sunt șiruri scurte de aminoacizi care formează proteinele. Potrivit oamenilor de știință, cele mai multe dintre peptidele acestui venin sunt nocive pentru organismul uman, însă o anumită peptidă din conținutul lui are capacitatea de a reduce dramatic durerea. De fapt, este de 100 de ori mai puternic decât morfina și funcționează la doze mult mai mici, fără riscul de a crea dependență. Știința a profitat de această proprietate specială a melcilor Conus magus și a creat un medicament care are în compoziția sa și această peptidă miraculoasă. Medicamentul acesta este folosit doar în cazuri extreme, când durerea nu mai poate fi controlată prin administrarea morfinei. Din nefericire, această descoperire are o problemă majoră. Medicamentul nu poate fi administrat decât printr-o injecție în coloana vertebrală. Altfel nu poate trece de bariera hematoencefalică a creierului. Ce este această barieră? O membrană semipermeabilă, selectivă, care are rolul de a împiedica pătrunderea în creier a unor substanțe toxice sau germeni patogeni din sânge.

Pentru a evita acea injecție în coloana vertebrală, oamenii de știință caută soluții pentru a găsi o metodă mai ușoară de a introduce în organismul uman peptida din veninul melcilor Conus magus. Una dintre metodele experimentale făcute în acest sens presupune folosirea strategiei calului troian. Astfel, oamenii de știință au pus peptida din venin într-un purtător numit nanocontainer viral. Acesta este practic un receptacul minuscul realizat din proteinele găsite în virusuri. Nanocontainerul conține – pe lângă această peptidă – și o celulă care poate penetra orice membrană, inclusiv cea a creierului. Odată lansat către bariera hematoencefalică a creierului, nanocontainerul își atinge scopul. Strategia calului troian pare să funcționeze, cel puțin la nivel de laborator. Știința face însă eforturi pentru a descoperi o metodă prin care acest miracol al naturii, peptida din veninul melcilor Conus Magus, să poată fi încorporată într-o pastilă care poate fi înghițită. Se pare că natura are soluții pentru orice problemă a ome­nirii. În ce măsură există interes să exploatăm aceste miracole ale naturii? Nu știu. Este mai rentabil poate să investim în medicamentele de sinteză, cu efecte adverse nu doar pentru sănătate, ci și pentru buzunare.

Laura ZMARANDA


Vizualizari 1711
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti