update 3 Feb 2023

Lăsați frunzele pe pământ!

Uneori, în iureșul nostru incredibil, uităm că natura este perfectă și că niciuna dintre acțiunile ei nu este întâmplătoare sau nepotrivită. Pământul știe cum să se abandoneze pe sine în vraja toamnei și mai apoi să accepte îmbrățișarea iernii. Totul este într-un curs firesc al vieții, morții și renașterii. În încercarea noastră de a controla totul, am început să facem abstracție de înțelepciunea ancestrală a plantelor, a animalelor, a naturii, în general.

Am renunțat la privilegiul de a avea grădini luxuriante, cu plante bogate care atrag păsări și polenizatori în favoarea celor aranjate până la ultimul fir de gazon. Și aceasta este doar una dintre erorile pe care le facem constant. Mă gândesc la încercarea multora de a „cosmetiza“ livezile. Nicio frunză căzută nu rămâne nestrânsă. Și mă gândesc că natura și-ar dori să spună cu toată forța: „Lăsați frunzele pe pământ!“ În ecosistemele naturale, așa cum au fost ele gândite la originea sâmburelui de creație, nimic nu se pierde, totul se transformă.

Frunzele căzute pe pământ sunt acolo cu un scop precis. Amestecul de scoarță, crenguțe, tulpini de plante și frunze căzute ajută la menținerea solurilor sănătoase, prin transformarea lui în mulci bogat în nutrienți. Sub pătura aceasta protectoare există o lume complexă în miniatură. Organisme minuscule, cum ar fi bacteriile, ciupercile și nevertebratele, inclusiv râmele și acarienii din sol, prosperă din descompunerea acestei materii vegetale. Mai mult decât atât, așternutul de frunze este folosit pe post de material de cuibărit pentru multe specii, iar batracienii, polenizatorii, limacșii, melcii și tot felul de insecte folosesc așternutul de frunze pentru a se proteja de frig. Diverse specii de artropode transformă frunzele moarte în substanțe chimice și minerale utile care îmbogățesc solul și reprezintă hrană pentru plantele care vor răsări în primăvară.

Laura Zmaranda