reclama youtube lumeasatuluitv
update 6 Oct 2022

La zoo, în loc de crocodil… o geantă

Nu, acest titlu nu este o glumă, ci realitatea din ZSL London Zoo. Ciudat, dar adevărat pentru că, chiar dacă avem tendința de a ne bucura atunci când vizităm astfel de locuri din dorința de a vedea pe viu animalele pe care le urmărim în documentare, trebuie să fim conștienți că, deși li se asigură condiții dintre cele mai bune, ele suferă atunci când sunt departe de habitatul natural. Însă nici măcar despre acest lucru nu este vorba, ci despre faptul că în Londra există un exponat care exprimă un manifest. Acela de a stopa vânatul animalelor, mai ales din speciile protejate. Da, o geantă atent lucrată din piele de crocodil stă la expoziție. Iar acest lucru nu se datorează faptului că ar fi vreo operă de artă ori vreo lucrare descoperită după cine știe ce căutări. Nu, este doar o geantă confiscată care a fost confecționată din pielea unui animal pe cale de dispariție: crocodilul siamez.

crocodil

Ei bine, în anul 2018, polițiștii de frontieră din Marea Britanie au confiscat acest obiect pe aeroport și l-au predat grădinii zoologice din Londra. Semnalul de alarmă este foarte puternic datorită faptului că impactul comerțului ilegal cu animale sălbatice ori produse rezultate în urma vânării acestora are un impact devastator asupra mediului înconjurător.

Și, dacă vă gândiți că vizitând această grădină zoologică puteți vedea și crocodili siamezi, ei bine trebuie să știți că acest lucru nu este posibil deoarece se presupune că mai există până într-o 1.000 astfel de animale pe toată planeta.

Știrea a făcut recent înconjurul lumii, fiind adusă în prim-plan de BBC, care a preluat o fotografie de pe Twitter. Conform sursei amintite, deși geanta este expusă de mai mult timp, în urma acestei mediatizări tot mai multe persoane vor să vadă geanta. Acesta este un lucru bun deoarece mesajul ajunge la tot mai multe persoane, iar scopul reprezentaților grădinii zoologice este îndeplinit.


Crocodilul siamez este o specie de apă dulce, de dimensiuni medii, iar numele său provine de la locul primei descoperiri: Siam. Are botul relativ larg, creasta ridicată și culoarea verde-măsliniu, cu variații de verde închis. La maturitate poate ajunge la o greutate de 80 kg și 2 metri lungime. Cu toate acestea, există și excepții, iar cele mai mari exemplare de femele au ajuns și la 150 kg și 3.2 m lungime, iar masculii la 350 kg și 4 m lungime. Este o specie pe cale de dispariție, peste 99% dintre exemplare dispărând din locurile în care au fost observate de-a lungul timpului și, în același timp, o specie destul de puțin studiată. Cea mai recentă descoperire în natură a acestui animal a avut loc în 2021 în Cambodgia, atunci când cercetătorii au găsit 8 pui în sălbăticie. Acest lucru a fost văzut ca o dovadă a reproducerii populației de crocodili siamezi în regiune, de altfel un lucru îmbucurător pentru lumea reptilelor.


Larissa DINU

Mai multe din această categorie: « Limbajul plantelor Știați că… despre nuci »