Magazin 18 Iulie 2022, 16:28

„Inginerii“ uimitoare ale păsărilor

Scris de

Dacă te uiți cu atenție în natură o să constați că toate invențiile pe care și le asumă omul au corespondent în habitatele sălbatice. Nu am fost așadar primii. Necuvântoarele au o inteligență nativă care le-a asigurat supraviețuirea de-a lungul vremurilor, iar ingineriile lor sunt cu adevărat uimitoare. Gândiți-vă numai că unele dintre cele mai mici păsări din Africa de Sud reușesc să își păcălească prădătorii naturali, respectiv șerpii, prin construirea unei intrări false în cuibul lor. Pițigoiul pendulin, cunoscut în lumea științifică sub numele de Anthoscopus minutus, trăiește în savană și în tufărișurile uscate subtropicale sau tropicale și în subarboretul de tip mediteranean, habitate care îi oferă materie primă pentru construcția cuiburilor.

La prima vedere pare un cuib realizat din bumbac, dar de fapt este construit din material vegetal foarte moale sau, atunci când resursele le permit, păsările folosesc și smocuri de lână de oaie. Firește că micuțele păsări fac un cuib pe măsura dimensiunilor lor. Astfel, acesta măsoară în jur 15 cm înălțime și are o lățime și o adâncime de aproximativ 9 cm. Dimensiunile relativ reduse permit pițigoiului pendulin să fixeze foarte bine construcția de ramurile copacilor, chiar și de cele foarte subțiri. Ingineria extraordinară a acestui cuib are însă un secret pe care doar familia de pițigoi pendulini îl cunoaște. Cuibul are două intrări, însă numai una dintre ele conduce cu adevărat în interiorul cuibului. Pentru a se proteja împotriva prădătorilor, Anthoscopus minutus construiește, pe lângă intrarea reală, o intrare falsă, vizibilă, cu acoperiș, care îi invită pe musafirii nepoftiți să se convingă că nu este nimeni acasă.  Această portiță, care aparent duce către intimitatea cuibului, este situată sub intrarea reală mascată perfect cu ajutorul unui sistem de închidere foarte inteligent.

Ușa reală către interior are, așa cum spuneam, un sistem de închidere similar unei trape care se închide în momentul în care pasărea părăsește cuibul și care nu permite decât accesul locatarului de drept care o deschide cu piciorul. Deși aparent firav, cuibul pițigoiului pendulin este robust și poate găzdui până la 10 pițigoi odată.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti