Magazin 18 Mai 2022, 16:23

Speranță pentru ultimii 20 de arbori Karomia gigas din lume

Scris de

În 1977, oamenii de știință descopereau în Kenya un arbore cu trunchiul drept, de aproximativ 80 de metri, cu ramuri foarte înalte și depărtate de sol. Au stabilit atunci că acest arbore este înrudit cu menta și că este destul de rar întâlnit. De fapt, la scurt timp după descoperirea speciei, ultimii doi arbori din Kenya au fost tăiați și s-a crezut că astfel Karomia gigas (denumirea științifică) a dispărut.

Din fericire, alți arbori au fost descoperiți în 1993 în Tanzania, însă erau atât de rari încât specia nu a primit un nume și în engleză, swahili sau în limbile locale din jurul rezervațiilor forestiere în care specia se găsește. Potrivit National Geographic, dintre cele peste 60.000 de specii de arbori de pe pământ, Karomia gigas este printre cele mai apropiate de extincție și una dintre cele mai amenințate din Africa. În 2016, spre exemplu, mai erau cca 20 de copaci în sălbăticie (în mediul natural este foarte susceptibil la o ciupercă care poate fi răspândită de insecte) și doar în sud-estul Tanzaniei.

Pentru a păstra acest arbore în colecția biodiversității Terrei, în septembrie 2018 mii de semințe au fost colectate în expedițiile realizate în Tanzania, semințele fiind expediate ulterior la Grădina Botanică din St. Louis. Din acestea, aproximativ 100 păreau viabile. Procesul de obținere a unui astfel de arbore în mediu controlat a fost însă foarte dificil pentru că specia Karomia gigas avea nevoie de un anumit tip de sol, climă specifică Africii și de un anumit aport de apă. În cele din urmă, horticultorii au reușit să obțină puieți prin germinarea semințelor pe prosoape de hârtie umede (pentru a reduce probabilitatea unei infecții), care erau apoi plantate în turbă. Acum în Grădina Botanică din St. Louis există 30 de arbori tineri crescuți din semințe și unul obținut dintr-un butaș.

Anul trecut a avut loc o premieră pentru lumea științifică. Pentru prima oară de la descoperirea lui, botaniștii au avut șansa de a vedea arborele Karomia gigas înflorit. Este o experiență unică pentru oamenii de știință de la Grădina Botanică Missouri din St. Louis pentru că micuța floare în culori violet și alb nu a mai fost niciodată văzută până acum și nu există nicio consemnare în literatura de specialitate despre aceasta. Micuța floare măsoară un centimetru și prezintă un halou de petale violet deschis care se înclină în jos, în timp ce un grup de patru stamine albe purtătoare de polen iese în afară. Prima floare Karomia gigas din Grădina Botanică Missouri a rămas înflorită doar 24 de ore, suficient timp însă pentru a renaște speranța că acest arbore va supraviețui în sălbăticie.

 (D.Z.)


Vizualizari 1256
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti