ipso iulie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 1 Aug 2021

Peisaje ireale

Se pare că, în cele din urmă, oricât de ingenios s-a dovedit a fi omul în construcțiile pe care le-a făcut, cele mai frumoase peisaje sunt cele pe care natura le-a plăsmuit prin forțele sale. Acestea intrigă și surprind prin energia fantastică pe care o răspândesc. „Arhitectura“ lor are în structură un strop de fantezie și o inteligență nativă care te face să te înclini în fața inginerului.

Poarta Iadului din Turkmenistan este o gaură imensă ce arde din 1971, anul în care a fost forată accidental de o echipă de geologi. Flăcările nesățioase nu s-au stins în tot acest răstimp.

În provincia Denizli din vestul Turciei se dezvăluie un alt peisaj ireal. Izvoarele termale din Hierapolis-Pamukkale, terasate în mod natural, au fost consemnate în istorie încă din secolul al II-lea î.Hr. Acestea sunt formate din calcit, un mineral care le conferă aparența unor nori albi, uimitori.

Canionul Antelope din Arizona este o nestemată în adevăratul sens al cuvântului.  Rocile sculptate de timp până la cel mai fin detaliu îmbracă diferitele nuanțe ale zilei cu o eleganță incontestabilă. Turiștii caută acest canion tocmai pentru a surprinde capodopera de culori ce înveșmântează textura sa netedă, asemănătoare valurilor.

Lângă orașul Torrevieja din Spania se găsesc două lacuri sărate cu apă roz numite Las Salinas de Torrevieja. Se spune că acestea își datorează culoarea unor alge care în anumite condiții eliberează un pigment roșu.

Structura Richat, cunoscută și sub denumirea de Ochiul Saharei, este ca un ochi uriaș, veșnic deschis, în mijlocul deșertului Sahara. Cu un diametru care se întinde pe aproape 48 km se crede că este rezultatul eroziunii și reprezintă o minune atât pentru oamenii de știință, cât și pentru cei care vin să vadă uriașul ochi.

Izvoarele termale Wai-O-Tapu din Noua Zeelandă sunt rezultatul a mii de ani de activitate vulcanică. Acestea sunt considerate cea mai colorată și diversă atracție geotermală din Noua Zeelandă, iar peisajul pe care îl creează prin bazinele cu noroi, terasele minerale și gheizerele este fantastic.