Lumea satului 750x100

update 29 Oct 2020

Plantele aromatice din bucătărie

Dacă gătitul se numără printre activităţile voastre preferate, atunci din bucătărie nu trebuie să lipsească plantele aromatice. Fie că vorbim de mărar, leuştean, mentă, busuioc sau pătrunjel, toate acestea dau un plus de savoare preparatelor şi nu numai. Le găsiți pe rafturile magazinelor în stare proaspătă sau sub formă de pulbere în plicuri. Însă, cea mai bună soluţie este să le plantați chiar voi. Iată câteva sugestii…

Pe lângă faptul că dau aromă şi savoare preparatelor culinare, plantele aromatice pot avea infinite beneficii pentru sănătate. Cei pasionaţi care vor să le cultive în propria grădină sau în jardiniere trebuie sã ţină cont de câteva sfaturi, cu caracter general, pentru o producţie reuşită. Seminţele acestor plante sunt foarte mici, de aceea patul germinativ, solul, trebuie pregătit foarte bine. Mai exact, trebuie mărunţit, grăpat, fără bolovani. Astfel, seminţele se pot pierde printre aceştia, iar procentul de răsărire scade.

Dacă nu aveţi posibilitatea să lucraţi solul foarte bine, optaţi pentru înfiinţarea culturii prin divizarea tufei sau chiar răsad. Asta în cazul în care doriţi să le plantaţi afară, în grădină. Însă, puteţi avea plante aromatice şi în jardiniere şi ghivece. Atunci când le plantaţi adăugaţi nisip în amestecul de pământ sau puneţi pietricele pe fundul ghiveciului, înainte de plantare. Cu excepţia busuiocului, care are nevoie de un pământ gras. Plantele aromatice preferă un pământ nisipos, fără îngrăşăminte.

plante aromatice

Cum îngrijim plantele aromatice la ghiveci şi unde le amplasăm?

Plantele aromatice au nevoie de o temperatură un pic mai ridicată, lumină şi aer prospăt. Ar fi indicat să le protejaţi de abur sau de căldura excesivă. Ideal este să le creşteţi pe balcon sau într-o bucătărie cu ferestre spre sud. Acestea din urmă sunt cele mai luminoase, urmând apoi ferestrele dinspre est sau vest.

Majoritatea preferă temperaturi în timpul zilei de 18-21 grade Celsius, deşi rezistă şi la mai mult. Cu excepţia busuiocului, plantele aromatice vor rezista şi la temperaturi de 4 grade Celsius. Cele mai multe preferă să fie bine udate, însă nu exageraţi. Riscaţi să le îmbibaţi cu prea multă apă, iar rădăcinile se vor „sufoca“. Hidrataţi bine pământul şi evitaţi să atingeţi frunzele sau tulpinile cu apă.

Când plantele aromatice vor ajunge la maturitate şi se vor dezvolta suficient începeţi să mai răriţi din tufe, altfel plantele vor avea de suferit.

Ruxandra HĂBEANU