Magazin 01 Noiembrie 2019, 20:22

Dacă am avea minte cât o gâscă...

Scris de

...Am trăi mai frumos. Am fi mai umani. Convinge-te! Urmărește povestea stolului de gâște sălbatice. Este o surprinzătoare lecție de... management al riscului în echipă.

Am lucra în echipă

În zbor, stolul de gâște este dispus în formă de V. Care este misterul acestei formațiuni? Dând din aripi, fiecare gâscă produce un curent de aer ascedent, care susține gâsca din spatele ei. Astfel, stolul înaintează cu 71% mai repede decât ar face-o fiecare gâscă individual.

Ne-am încuraja reciproc

Gâgâitul gâștelor este subiect de glume printre noi, bipezii. Sigur, considerăm că numai vorbăria noastră reprezintă o probă de inteligență! Dar știați de ce gâgâie înaripatele în zbor? Pentru a încuraja pe cea din față să mențină viteza. Câte vorbe de încurajare ne spunem noi, unii altora, când dăm de greu?

Am ține drumul drept

Când o gâscă iese accidental din formațiune, simte imediat rezistența curentului de aer și se întoarce cuminte în stol, unde călătoria este mult mai ușoară.

Am aloca rotația posturilor

Gâsca din fruntea stolului duce tot greul. Ea despică tot aerul, deci nu beneficiază nicio clipă de curentul ascedent. Când obosește, se retrage în mijloul formației pentru a se odihni și o altă gâscă îi ia locul în fruntea stolului.

Ne-am ajuta unii pe alții până la moarte

Când o gâscă este bolnavă sau rănită, două surate ies din formație și zboară în sus, după ea, ca să o ajute și să o protejeze. Îi rămân alături până când își revine sau își găsește sfârșitul. După care își reiau drumul, cu primul stol în trecere pe sub nori.

Prietene fidele

Multe persoane păstrează gâștele ca animale de companie și se dovedesc a fi prietene foarte bune și utile. Ele mențin iarba peluzei scurtă, curăță buruienile și pot acționa la fel de bine ca un câine de pază. Sunt foarte fidele și își urmează stăpânul ca un câine.

Am fi familiști perfecți

Gâștele sălbatice sunt monogame. Odată format, cuplul rămâne sudat toată viața și este dedicat total familiei, generațiilor de pui pe care îi aduc pe lume, îi hrănesc, îi ocrotesc și îi învață regulile vieții în societate, societatea aleasă a stolului.

5.000 km sunt capabile să zboare în fiecare sezon.

Ruxandra HĂBEANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai multe din această categorie: « Culori calde pentru sezonul rece Doctorul Miau... »
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti