Adama Sultan iulie 2020
update 14 Jul 2020

Albinele pot rezolva probleme matematice?

  • Publicat în Magazin

În ultima vreme știința se încăpățânează să demonstreze că omul nu este singura ființă capabilă de emoții și sentimente sau care își folosește raționamentul pentru a înțelege evenimente și a lua decizii. În lumea științifică există dezbateri și întrebări legate de capacitatea animalelor de a învăța numere complexe, iar experimentele au demonstrat că anumite primate, păsări și chiar păienjeni au capacitatea de a face scăderi și adunări. Un studiu recent, realizat în urma eforturilor comune ale unor cercetători din Franța și Australia, arată că și albinele pot rezolva probleme matematice.

Această descoperire, potrivit căreia și creierul mic al albinelor are capacitatea de a face calcule de bază, are implicații importante în segmentul dezvoltării inteligenței artificiale. Experimentele efectuate au arătat că albinele pot fi învățate să recunoască culori și ulterior să asocieze culorile cu operații matematice, respectiv scăderea și adunarea. Potrivit profesorului Adrian Dyer de la Universitatea Melbourne din Australia, adunările și scăderile implică două nivele de procesare. Primul presupune reținerea în memoria pe termen lung a regulilor privind scăderea și adunarea, iar procesarea unui set de numere implică memoria pe termen scurt. Albinele din cadrul experimentelor și-au folosit memoria pe termen scurt pentru a rezolva problemele matematice și au învățat să recunoască semnele de scădere și adunare ca pe un concept abstract, mai degrabă decât să li se dea indicii vizuale, iar rezultatele obținute sugerează că cogniția numerică avansată este dezvoltată mult mai des în natură, în rândul animalelor.

Experimentul condus de cercetătorul Scarlett Howard  a presupus un antrenament individual al albinelor prin care acestea au fost învățate să recunoască, într-o mulțime de boabe de porumb, litera Y. Atunci când albinele făceau alegerea corectă și se apropiau de litera Y (care era făcută tot din boabe de porumb) erau recompensate cu apă și zahăr. Dacă greșeau și se îndreptau în altă direcție primeau un amestec de apă cu chinină cu gust amar. Cercetătorii spun că albinele se întorc de obicei în locurile în care găsesc mâncare bună, așa că și albinele din experiment s-au întors la apa cu zahăr și au continuat astfel să învețe. Când acestea se apropiau de litera Y vedeau un set de cifre între 1 și 5. Pentru a le învăța să facă diferența între scădere și adunare cercetătorii au folosit culori diferite. Astfel, culoarea albastră a fost folosită pentru adunare, iar culoarea galbenă pentru scădere. După ce vedeau cifrele, albinele zburau într-o gaură numită în cadrul experimentului cameră de decizie. Acolo albinele hotărau dacă vor merge către partea stângă sau dreaptă a literei Y.

Una dintre părțile literei Y avea o soluție greșită la problema aritmetică, iar în cealaltă parte era rezolvată corect. Răspunsul corect a fost schimbat de-a lungul experimentului pentru a evita astfel ca albinele să învețe să aleagă doar o singură parte. La început albinele alegeau la întâmplare, dar după 100 de repetiții, care au durat între 4 și 7 ore, albinele au învățat că albastru înseamnă adunare, iar galben scădere. Ulterior, după aceste reguli, albinele au reușit să identifice și alte cifre.

Laura ZMARANDA