Lumea satului 750x100

update 22 Oct 2020

Știați că...

„Aurul negru“, așa cum este supranumit caviarul Almas, se află în topul celor mai scumpe mâncăruri din lume. Icrele care provin de la o specie de sturion din Marea Caspică au nevoie de 20 ani ca să ajungă la maturitate. Probabil că și acesta este unul dintre motivele pentru care caviarul Almas este considerat o delicatesă și este „rezervat“ doar celor mai bogați oameni ai lumii. Prețul unui kilogram de caviar Almas este de peste 35.000 de euro.

Între 600 și 800 de euro, atât costă un kilogram din cea mai scumpă carne de vită din lume. Vacile Wagyu sunt crescute în Japonia în regiuni unde nivelul de poluare este foarte scăzut, iar prețul exorbitant este justificat prin faptul că acest tip de carne are un conținut foarte mare de grăsimi nesaturate. În restaurantele exclusiviste prețul unei porții de coaste ajunge și la 2.800 de euro.

Cea mai scumpă cafea din lume este Kopi Luwak. Prețul său – 250 de grame costă aproape 90 de euro – este justificat prin modalitatea inedită de producere. Fructele de cafea fac parte din meniul unui animal arboricol, și anume civeta de palmier. Odată ajunse în sistemul digestiv al animalului, prin acțiunea enzimelor boabele de cafea suferă o modificare a structurii chimice, fără a fi afectate în alt fel. Practic, la finalul procesului digestiv boabele sunt eliminate intacte. Excrementele civetei sunt adunate și spălate pentru a scoate la iveală boabele de cafea. Acestea sunt dezinfectate și, după ce se usucă în lumina soarelui, sunt prăjite și gata pentru a fi transformate în cafea.

Laura Zmaranda