Adama Sultan iulie 2020
update 15 Jul 2020

Spectacolul gheții

  • Publicat în Magazin

Sub asediul temperaturilor scăzute, Lacul Minnewanka din Parcul Național Banff, Canada, se transformă spectaculos. Bacteriile din lac emit bule de gaz metan, inofensive atât timp cât nu sunt expuse unei flăcări ce ar declanșa o explozie. Când iarna își intră pe deplin în drepturi, lacul îngheață și, implicit, și bulele de gaz metan. Și astfel sub gheața incoloră este surprinsă o realitate incredibilă.

Stalactită de gheață. Acest fenomen apare atunci când suprafața mării îngheață și se formează un fel de buzunar de colectare a apei foarte reci și sărate. Acest buzunar este înghețat din cauza frigului și are tendința de a se scufunda încet spre fundul mării.

Florile de gheață apar, în general, pe structura unor plante sau a lemnului. Când afară temperatura este sub zero grade, iar temperatura în interiorul plantei nu a scăzut atât de mult, apa care circulă prin structura ei este împinsă spre porii externi. Așa apare gheața fragilă care formează floarea.

Uneori viscolul puternic îmbracă brazii în mantii groase de zăpadă. Temperaturile scăzute îngheață zăpada, iar brazii rămân „camuflați“ sub omăt.

Laura ZMARANDA