Magazin 19 Aprilie 2017, 16:40

Un primar african, ambasadorul României în lume

Scris de

România este o țară care a specializat tineri din toată lumea. Unii dintre ei, în semn de recunoștință, au devenit în timp chiar ambasadori ai poporului care i-a format. Un astfel de exemplu este Emil Gro Reymon Nakombo, un tânăr din Africa care a studiat în cadrul Academiei de Științe Economice din București. După mai bine de 20 de ani, el s-a întors în România și nu în orice calitate, ci ca primar al capitalei Bangui și președinte al Asociației Primarilor din Republica Centrafricană.

Revenire în România după 20 de ani

Întoarcerea lui Emil în țara care l-a format nu a fost întâmplătoare. În cadrul Adunării Mondiale a Primarilor care a avut loc la Bogota, acesta s-a întâlnit cu o serie de primari români, iar președintele Asociației comunelor din România-AcoR, domnul Emil Drăghici, l-a invitat la adunarea aniversară de 20 de ani a asociației pe care o conduce. Emil conduce o asociație similară în Republica Centrafricană, mai tânără, ce e drept, față de AcoR, funcționând de doar 10 ani.

Acesta vorbește frumos și laudativ la adresa României și și-ar dori să creeze o legătură mai strânsă între cele două popoare: „În primul rând vreau să mulțumesc poporului român pentru că a format mulți tineri africani care astăzi ocupă funcții importante în stat și contribuie la dezvoltarea lui. Și toți acești oameni care s-au format aici sunt ambasadorii României peste tot pe unde merg. De aceea cred ar trebui să existe o legătură mai strânsă între cele două popoare. Pentru mine este foarte important că am învățat în România și oriunde merg spun asta cu mândrie. Și mai cred cu tărie un lucru: trebuie să facem lucruri importante, altfel Dumnezeu se va supăra pe noi. El ne-a lăsat cu un rost în lume, să facem ceva, să contribuim cumva la dezvoltare.“

Cum se poate stabili o relație româno-africană

Chiar dacă la prima vedere cele două state nu par a avea prea multe lucruri în comun, lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Asemeni României, Republica Centrafricană este o țară predominant agrară, cu un adevărat potențial de producție, neexploatat suficient, ca și la noi, de altfel. Întâmplător, ziua națională a celor două țări este sărbă­torită la aceeași dată, 1 decembrie, o asemănare ce poate fi trecută cu vederea, dar care poate avea o însemnătate din punctul de vedere al relației româno-africane pe care și-o dorește primarul Banguiului.

„Țara mea este foarte bogată din punct de vedere geologic, pot spune că Dumnezeu ne-a dat tot, dar noi ca popor nu ne-am îngrijit de acest lucru. Suntem o țară agricolă, cu posibilitatea ca pe 90% din teritoriu să practicăm agricultura, dar acest lucru nu se întâmplă. La noi totul este de făcut, nimic nu s-a realizat! Mai ales în sectorul agricol. De aceea spun tuturor celor care ar putea investi – oamenilor de afaceri din România și celor care pot veni în țara mea – faptul că este loc și potențial pentru a face lucruri mărețe. Cândva erau români care au contribuit la dezvoltarea noastră, mai ales în industria lemnului, dar în momentul de față nu mai există nicio comunitate românească și nici măcar ambasadă. Noi în Africa suntem organizați pe zone, țara mea este situată în zona centrală, iar aici nu există o ambasadă sau un consulat al României. Există ambasadă în Nigeria, care este în zona de vest. Cred că este momentul să luăm atitudine și să creăm o relație româno-africană solidă. Sper ca, odată cu această vizită, lucrurile să se schimbe, iar oficialitățile din România trebuie să aibă un cuvânt de spus. Este păcat să nu se întâmple acest lucru, pentru că, în afară de cei care au studiat aici, și care după cum spuneam ocupă funcții importante, nu avem nicio legătură cu România“, a mai punctat Emil Gro Reymon Nakombo.

Pe lângă aprecierea pe care o poartă poporului român, Emil a constatat cu tristețe că unele lucruri nu s-au schimbat în bine în ultimii 20 de ani: „Văd acum, la întoarcerea mea aici, că lucrurile nu mai sunt cum erau și este mare păcat. Industria nu mai este cum o știam și, cu toate că în România sunt mulți specialiști în agricultură, sectorul nu s-a dezvoltat așa cum mă așteptam.“

Acesta crede cu tărie în puterea asocierii și de aceea îi sfătuiește pe toți primarii de la noi să se înscrie în organizațiile dedicate lor, așa cum se întâmplă deja în Republica Centrafricană. De asemenea, îi mai îndeamnă pe colegii lui, primarii de oriunde de pe mapamond, să urmărească interesul general atunci când sunt în funcție, nu doar pe cel al familiei, al prietenilor sau al partidului din care fac parte. „Cred foarte mult în puterea asociațiilor, așa cum este AcoR-ul în România și asociația pe care o conduc în Republică. Noi, cei care facem parte din astfel de organizații, putem realiza multe lucruri importante pentru semenii noștri. Fără îndoială, România este o țară care a avansat mult din punct de vedere turistic, tehnic, tehnologic și clar se situează înaintea țării mele. De aceea susțin că noi avem nevoie de România să ne ajute să punem și noi în valoare ceea ce avem. În România s-au dezvoltat foarte mult zonele de munte, litoralul… la noi, exact cum am mai spus, totul este de făcut. Există foarte multe bogății subterane în țară, de aceea investitorii români au locul lor și își pot crea afaceri de succes“, a conchis primarul african.

Ceea ce este de menționat în urma interviului cu dumnealui este faptul că a vorbit în limba română, chiar dacă a studiat aici doar 8 ani și s-a reîntors după alți 20. Apreciază și este recunoscător țării care l-a format ca profesionist. Oare câți români fac la fel?

Bangui este cel mai mare oraș al Republicii Centrafricane și numără aproximativ 550.000 de locuitori. Situat pe malul fluviului Oubangi, orașul african este cel mai important centru cultural, economic și industrial al țării. Înființat în anul 1889, păstrează și astăzi, sub aspect arhitectural, influențele coloniștilor francezi. Alături de unica universitate din țară, în Bangui se mai pot admira Palatul Bokassa și Muzeul Boganda.

Ion BANU, Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 8, 16-30 aprilie 2017 – pag. 46-47


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti