Imprimă această pagină
Idei 01 Decembrie 2016, 12:03

Cum îți construiești propria seră?

Scris de

Uneori e nevoie de mai mult decât munca și grija ta pentru ca o grădină să prindă contur. Câteodată, natura își face de cap și dă frâu liber capriciilor care se răsfrâng în mod direct asupra plantelor pe care le-ai sădit. Dacă ar fi după bunul plac al acesteia, roadele s-ar cam lăsa așteptate. De aceea Alina Buhna, proprietar al brandului , recomandă celor care vor rezultate sigure amenajarea unei sere.

Ce trebuie să știi pentru a-ți construi o seră?

„Sera sau solarul reprezintă un mediu care permite controlul factorilor climatici și externi, ținând recolta departe de multe dintre efectele dăunătoare, crește productivitatea și, prin urmare, profitabilitatea de pe urma acestuia“, ne spune Alina Bahna. Cu siguranță aceste motive sunt suficiente pentru a lua inițiativa ușurării muncii cu ajutorul unei sere.

În primul rând, e bine să știi cât de mare va trebui să fie sera. Pentru ca o familie de 4 persoane să-și asigure necesarul de fructe și legume într-un an sunt necesari aproximativ 15 metri pătrați. Pe lângă spațiul destinat plantării, e nevoie de spațiu în plus de manevră proprie și a uneltelor. Totuși, nu poți face din toată grădina o seră pentru că aceasta și-ar pierde din farmec, mai ales dacă ea e doar pentru consum casnic.

„Alegerea locului pentru un solar trebuie să țină cont de câțiva factori: poziționarea într-un loc luminos, de preferat fără pomi în jur, dar la adăpost față de vânturi puternice, eventual în apropierea unei dependințe; umiditatea terenului care trebuie să fie scăzută în perioada de iernare; amplasarea puțin în pantă și la înălțime dacă există pericol de inundații sau posibilitatea stagnării apei; fertilitatea pământului trebuie controlată cu îngrășăminte naturale sau prin înlocuire cu un sol bun de pădure sau necultivat, iar afânarea și drenarea se poate face prin săpare și amestecul cu nisip“, declara Alina Buhna.

„Costurile unei sere de grădină variază în funcție de mărimea și de complexitatea construcției, de durabilitatea dorită și de disponibilitatea materialelor. O seră construită cu propriile forțe va necesita îmbunătățiri permanente dacă aceasta se va face din start cu costuri minimale, de aceea e bine să faceți alegerea potrivită cu spațiul și nevoile personale“, mai adăuga Alina Buhna.

Pașii propriu-ziși în construcția unei sere

O seră, ca orice construcție, pornește cu structura. Aceasta trebuie să fie ușoară, rezistentă și bine ancorată, dar minimalistă pentru a lăsa cât mai mult loc pătrunderii luminii solare. După structură, pentru seră se va ține cont de proprietățile foliei transparente care nu trebuie să se coloreze în galben din cauza luminii solare, ci să fie o conductoare cât mai bună a luminii. De asemenea, folia trebuie să fie rezistentă la rupere. Aceasta poate fi înlocuită cu geamuri sau plăci policarbonate transparente.

Dacă se optează pentru un solar de tip tunel, trebuie ca acesta să fie cât mai scurt pentru a permite ventilarea. Este o variantă de seră ușor de construit, fiind necesare bare de oțel în formă de arc, folii transparente de calitate și sisteme de prindere oferite de producătorii de materiale din domeniu. Acesta este un tip de solar care necesită recondiționări permanente, dar prezintă avantajul scurgerii rapide a apei de pe acoperiș. Pentru o suprafață de 6 m x 8 m e nevoie de 4 arce din țeavă de oțel cu diametru de 16 mm care vor forma un solar de 2.5 m înălțime și 6 m lungime. Pentru o mai bună rezistență a structurii, arcele se pot prinde în pământ cu ajutorul unor stâlpi mici din beton armat, dar și prin țăruși. Între stâlpi se creează o rețea de sârmă galvanizată de 2 mm, cu firele dispuse la 35 cm distanță unele față de altele. Foliile de polietilenă transparentă se prind cu chingi din material textil, iar capetele acesteia vor fi ancorate în șanțuri acoperite cu pământ, săpate la marginea construcției. Suplimentar, se mai sapă un șanț de gardă, cu scurgere într-un șanț colector cu rol de a prelua apa scursă de pe învelitoare.

Pentru o seră cu acoperiș în două pante e nevoie de o structură metalică sau din lemn, de pre­ferat de salcâm, stejar, ulm sau fag. E bine ca grinzile să fie rotunde, bine finisate și să aibă un diametru de aproximativ 10 cm. Capetele introduse în pământ se ard până se obține un strat de 5 mm de cărbune. Construcția se face ca cea a unei case cu acoperiș și e indicat să apelați la un meșter pentru acest lucru. Dispunerea foliei se face tot pe o rețea din sârmă sau șipci din lemn și se va ține cont ca cea de pe acoperiș să fie mai groasă și mai puțin transparentă față de cea de pe laturi. Aceasta se va schimba anual. În acest caz, pentru o durabilitate mai mare, se poate apela la plăci de policarbonat, sticlă sau fibră de sticlă, caz în care va fi nevoie de o fundație mai solidă.

„Dacă se dorește o seră cât mai profesionistă e bine ca aceasta să fie dotată cu centrală termică, sistem de ventilare, rafturi și grinzi pentru suspendarea plantelor, iar construcția ei are nevoie de intervenția specialiștilor din domeniu. Însă, pentru nevoi minime, orice pasionat de grădinărit poate să-și construiască o seră care să-i ușureze munca și care să-i ofere recolte pe o perioadă mai îndelungată din an“, conchide Alina Buhna.

Revista Lumea Satului nr. 23, 1-15 decembrie 2016 – pag. 42-43


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite