Adama 04 mai 2020
update 3 Jun 2020

Ce vor fermierii, ce spun autorităţile

  • Publicat în Editorial

Aproape că nu mai surprinde pe nimeni acum, după mai bine de două decenii de la schimbarea orânduirii, indiferenţa autorităţilor faţă de problemele ţării, ale românilor din diverse categorii sociale. Eforturile declarate ale politicienilor, ale celor mai mulţi demnitari, nu se regăsesc în măsuri, strategii, care să conducă la valorificarea resurselor umane şi materiale, la stabilitate economică şi socială.

Nu-mi propun o analiză a stării de fapt pentru că ar trebui să judec aspru pe cei „cu pâinea şi cuţitul“. Dar nici nu pot trece cu vederea gravele nereguli dintr-un domeniu în care, cu puţină voinţă, s-ar putea face ca economia să funcţioneze la întreaga ei capacitate: AGRICULTURA, cu toate componentele sale pe orizontală şi verticală.

Recentele întâlniri ale fermierilor cu autorităţile au scos încă odată în evidenţă neputinţa acestora de a rezolva cel puţin o parte din problemele solicitate de aceştia.

Ce vor fermierii? Susţinere financiară care să le acopere costurile de producţie ridicate determinate de măsurile privind protecţia socială – un încâlcit sistem uneori greu de înţeles, dar real – crearea condiţiilor necesare desfăşurării normale a activităţii de producţie, repunerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii, realizarea cadastrului agricol, costuri reduse pentru energie şi credite, eliminarea birocraţiei, condiţii facile pentru modernizarea fermelor etc. Solicitări decente pentru un sector atât de important şi cu nimic mai mult decât cere orice fermier european.

Ce spun autorităţile? Propun strategii, „măsuri concrete“, utilizarea fondurilor europene, promit sprijin pentru atingerea obiectivelor aflate în portofoliul de solicitări ale agricultorilor etc., etc. Dezbaterile se încheie cu aplauze şi toată lumea pleacă parcă hipnotizată de „paranormalii“ ce tocmai le-au vorbit elegant, cu alese cuvinte de politicieni versaţi.

Cam aşa se petrec lucrurile în România de mulţi ani, mai cu seamă de prin 2007 de când ordinele nu se mai primesc de la Bucureşti. Politicienii, miniştrii nu-şi mai pot asuma răspunderi fără voie de la Înalta Poartă, iar aceasta de la mogulii lumii care au creat criza economică în speranţa „reconversiei“ sistemelor socio-economice, după cum spun unii analişti economici. Ei vor ceva, numai că viaţa, societatea îşi doreşte altceva. Se pare că nu se va ajunge la acelaşi numitor prea curând, ceea ce mă face să cred că se vor adânci contradicţiile. Istoria a dovedit că acestea, contradicţiile, duc la progres. Să sperăm că şi de această dată, după aceste decenii de grea încercare pentru omenire, progresul în economie şi, mai cu seamă în agricultură să ia locul sărăciei şi degringoladei din societate. Se spunea odată că acolo unde ţăranul e bogat şi ţara e bogată. În vremurile pe care le trăim aş vrea fermieri bogaţi. Poate că atunci autorităţile vor spune ce vor fermierii.

Ion BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2013

Mai multe din această categorie: « Braconajul banilor europeni Lanţul fără... zale »