Editorial 19 Ianuarie 2024, 12:22

LUMEA MIȘEILOR?

Scris de

Disputele, contradicțiile, poate chiar și încrâncenările mai fioroase au condus de multe ori în istoria neamurilor la progres. Civilizațiile ce s-au succedat în diverse părți ale planetei, evoluând, firește, în ritmuri diferite, au făcut lumea tot mai... pestriță, împărțind-o în clase sociale, în funcție de capacitățile indivizilor de a se diferenția între ei. Cultura, educația, abilitățile de lideri, apoi nevoia acerbă și plăcerea de a avea un trai mai bun au generat idei, sete de putere, dominație, sămânța atâtor conflicte între indivizi și nații.

Au trecut mii de ani în care omenirea a evoluat cultural, tehnic, făcând ca viața să capete altă valoare, nevoile existențiale fiind satisfăcute atât cât să nu ne mai uităm în grădina vecinului. Nu a fost și nu este să fie așa. În ciuda așteptărilor apar tot mai multe „zone fierbinți“ în care mor oameni, conflicte generate de cercuri de putere doar pentru a-și extinde sferele de influență, a domina și… aduna. Și nu le este deloc greu când țevile armelor nu le zăngăne prin bătătură. Bățu-l bagă prin gardul altora, asmuță și încurajează. La urmă plătesc vinovații fără vină.

Lumea, se vede treaba, este împărțită în „smintiți și în mișei“, vorba poetului. Știu însă „mișeii“ ce vor, numai că vrerea lor nu este și a celor de dincolo de gard, unde am putea aprecia că ne aflăm și noi, românii. Se judecă oameni, nații fără să se știe, de fapt, pe cine și de ce. Sunt zeci, sute de astfel de exemple. Unul mi-a fost dat să-l pot urmări pe rețelele de socializare austriece prin care câțiva indivizi adresau cuvinte de-a dreptul jignitoare la adresa poporului român după ce autoritățile au dat publicității un caz în care era implicat un tânăr al acestei țări. Câtă pornire, lipsă de educație și cunoaștere a acestor indivizi ce fac parte dintr-o țară considerată civilizată!

Este de-a dreptul lipsă de cultură să apreciezi un popor prin prisma faptelor unui individ. Românii nu au judecat popoare atunci când infractori din toate neamurile Apusului au comis fapte grave pe teritoriul României. Ele au fost apreciate ca excepții ce nu caracterizează țările din care fac parte.

Inșii respectivi ar trebui să ne calce pragurile, să învețe din istoria românilor, să afle că pe aproape jumătate din Europă au păstorit strămoșii noștri, transmițând din generație în generație gena unui neam pașnic, muncitor, primitor, civilizat. O genă transmisă și altora, numai că nu peste tot s-a grefat în locuri care să genereze plus-variante. Din păcate.

Fără îndoială că astfel de atitudini sunt alimentate și de autoritățile statului respectiv, care n-au avut nicio rezervă în a ne face vinovați fără a avea vreuna. Românii vor să meargă acolo liberi, să cunoască, să muncească și nicicum să le ia pământurile, pădurile, petrolul sau gazele. Le-am dat și pe-ale noastre și tot cât am avut. Până și ultima bucată de pâine. Pentru noi împrumutăm. Am dat pe nimic și cumpărăm scump. Mult prea scump. Halal afacere! Americană. De era evreiască…

Ion BANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai multe din această categorie: « SUNĂ ZURGĂLĂII ZĂRNĂIE PUȘCA LA PÂRLEAZ »
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti