Web Banner Nuseed 300 x 100 px
update 28 Jan 2023

Vaca și călcâiul

Stau și mă gândesc unde am ajuns în acest an de grație 2022. Chiar așa, unde? După pandemia care ne-a paralizat vreo doi ani, după începerea războiului din vecini lucrurile au început să se complice și mai tare. Sunt voci care susțin că ne paște o foamete. Se spune că războiul a declanșat o creștere uriașă a prețurilor grâului, părțile aflate în conflict fiind cei mai mari exportatori. Multe țări au interzis exportul de grâu, dar și alte exporturi de alimente, ca urmare a crizei. „Pe măsură ce războiul continuă, există o probabilitate tot mai mare ca penuria de alimente, în special de cereale și uleiuri vegetale, să devină acută, ceea ce va determina tot mai multe țări să recurgă la restricții asupra comerțului“, a anunţat recent Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare.

Dacă la asta mai adăugăm și dorința UE de a face tranziția la o agricultură ecologică fără îngrășămintele „clasice“, se pare că, într-adevăr, dacă nu acum, în următorii ani ne cam paște o foamete. Și, tot legat de politicile UE care în ciuda a tot ce se întâmplă în lume – dezastre naturale sau războaie – merg înainte ca un crucișător, am auzit că mai marii europeni au pus pe tapet un nou „dușman“… Și mă refer aici la vite. Astfel, potrivit unui studiu, UE trebuie să reducă numărul de vaci dacă vrea să îşi atingă obiectivele de reducere a emisiilor de metan. Astfel, se crede că Uniunea Europeană va avea dificultăţi în a-şi atinge obiectivele de reducere a emisiilor de metan, dacă nu reduce şeptelul în regiune. Mai precis, blocul comunitar „va avea dificultăţi“ în a-şi respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge privind reducerea cu 30% până în 2030 a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, arată lucrarea.

„Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului. Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi, cu toate acestea, politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziţiei la diete mai sănătoase cu mai puţine lactate şi carne, sunt complet absente din planurile UE“, susţine Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets, cea care a realizat studiul. Drept urmare, UE va trebui să convingă 10% din cetăţeni să facă trecerea la o dietă care să conţină mai puţine lactate şi carne și atunci ar fi atinsă o reducere de 34%. Cu alte cuvinte, carnea de vită și implicit, laptele, devin un fel de „dușmani“ ai mediului. Sigur, în Europa există ferme uriașe cu zeci de mii de capete de animale și poate acolo ar trebui să se ia măsuri. Nu să impui țăranului simplu cine știe ce măsuri aberante…

În fine, probabil că următoarele pe listă sunt oile. Cu porcii, noi, ne-am lămurit deja…

Ion Bogdan