Logo
Imprimă această pagină

CRIZĂ? DE CE CRIZĂ?!

Iată o întrebare ce frământă națiunile de ceva vreme, rămasă încă fără răspuns din partea celor îndrituiți să o facă. Autoritățile par a fi depășite de situație ori se tem să spună lucrurilor pe nume. De fapt, cine poate îndrăzni să se așeze contra curentului generat de cei care vor mai mult decât au ori altceva decât există.

„Tare aș vrea să spun câte ceva despre lucrurile ce ni se întâmplă în ultima vreme, dar mă străduiesc să-mi pun lacăt la gură și lațuri la degete să nu zic ori să scriu ceva necugetat“, îmi spunea recent un confrate trecut binișor prin viață.

I-am ascultat mai departe bănuielile, referirile la presupusa conspirație mondială menită a distrage atenții și concentra puteri și averi. Ce-i drept, amalgamul de informații, de multe ori contradictorii, aruncate prin toate mijloacele de comunicare precum frimiturile de pâine porumbeilor în piața mare, generează atâta nesiguranță și bănuieli față de ce va să vină încât poate duce cu gândul la ceea ce ar putea aduce atingere unei vieți normale.

Criza pandemică, peste care a venit ca o furtună din senin cea energetică, a amplificat temerile pentru ce ar putea urma.

Suntem de-acum – spun specialiștii – în plină criză economică care, cu siguranță, își va pune serios amprenta asupra vieții sociale, culturale, educaționale.

Ei bine, zarurile au fost aruncate. Nu ne rămâne decât să luptăm pentru a mai exista.

Ascultam zilele trecute un comentariu al unor experți americani care dezvăluiau secretele generării pandemiei Covid-19. Minți bolnave ori bine educate și disciplinate, subjugati unor interese personale și de grup, au creat diabolica armă biologică care, odată scăpată din laborator, inevitabil a generat o adevărată cursă a înarmărilor cu produse necesare combaterii ei. Miliarde de dolari se pritocesc printre sutele de entități având până la urmă destinația susținerii financiare a cercetării și producerii a ceea ce mulți cred că vine de la Mama Natură. În fapt, este o creație artificială care a îngenunchiat o lume întreagă și economiile statelor nevoite să se... înarmeze cu ceea ce se impune pentru a lupta cu... inamicul nevăzut.

Și, cum un rău nu era suficient, s-a mai creat unul: criza energetică, cu toate consecințele ei. Tot artificial, spun aceiași comentatori care își puneau o întrebare, retorică de bună seamă. Cum de s-au epuizat resursele energetice așa, peste noapte?!

Sigur, resursele sunt epuizabile, dar tot cercetarea, de data aceasta în slujba omenirii, a găsit alternative. Folosite rațional și treptat, se putea estompa efectele crizei energetice, care, după ce pandemia a făcut ca populația planetei să plece capul, aceasta din urmă aproape că a îngenunchiat-o definitiv.

Fără îndoială, se fac jocuri și se urmăresc scopuri greu de imaginat ori de perceput. Așa că rămânem cu întrebarea al cărui răspuns nu știu dacă îl vom afla vreodată: De ce criză, de vreme ce soluții există?

Ion BANU

Revista Lumea Satului