reclama youtube lumeasatuluitv

Prețul mirajului

Am citit recent un studiu european care vine cu o informație ce nu mai surprinde pe nimeni. Concluzia studiului este că România se află printre ţările UE cu cel mai mare declin al populaţiei urbane şi rurale prognozat până în 2050. Astfel, potrivit celor de la Eurostat, populaţia urbană va creşte în 15 state membre UE, în perioada 2019-2050, şi va scădea în nouă state membre, inclusiv în România. În fruntea statelor membre care sunt preconizate să înregistreze creşteri ale populaţiei urbane până în 2050 se află Malta, cu un avans de 35,4%, urmată de Irlanda (29,2%) şi Suedia (25,1%). Pe de altă parte, în cazul statelor unde populaţia urbană este prognozat să scadă pe primul loc este Letonia (minus 17,7%), urmată de Grecia (minus 16,7%), Polonia (minus 10,3%) şi România (minus 8,6%). Tot în perioada 2019-2050 se estimează că populaţia rurală va creşte în doar patru state membre UE: Irlanda (24,5%), Suedia (10,9%), Danemarca (1,2%) şi Belgia (1%). În schimb, România este printre cele 20 de state membre care ar urma să înregistreze un declin al populaţiei rurale. Amploarea acestei scăderi va fi cea mai gravă în Lituania (minus 43,5%), Letonia (minus 37,6%), Bulgaria (minus 26,8%) şi România (minus 25%).

Ne mai miră ceva? Deja nu ne mai miră să vedem zeci de sate părăsite, sute, poate mii de case goale, ulițe pustii. Furați de mirajul Occidentului, în ultimii zeci de ani milioane de conaționali au hotărât să-și încerce norocul p-afară. Nu contează că în multe, foarte multe cazuri chiar, o duc mult mai prost decât ar fi dus-o în țară, nu contează că „mirajul“ le vinde doar ce priește cetățenilor din Vest… Nu, nu contează, tot ce contează e că respire aerul occidental. Într-adevăr, speranța moare ultima, de aceea stau și înghit traiul dur de acolo, poate-poate într-o zi vor avea un nivel de trai „pur“ occidental. Oare? Dacă punem la socoteală pandemia și urmările ei, în special economice, situația este departe de a fi roz.

Și apropo de case părăsite… Pe lângă casele mai mult sau mai puțin „bătrânești“ părăsite, au mai apărut de peste 10-15 ani în peisaj un altfel de case, împrăștiate prin toată țara… Este vorba de adevărate vile construite de cei care au ales calea străinătății… Vile care sunt construite pentru copii, care atunci când vor crește să se poată întoarce în țară definitiv sau doar în vacanță. Sau vile care sunt văzute drept „refugiu“ la bătrânețe al celor plecați.

Totuși, de ce au plecat acești oameni prin străinătățuri? De ani buni, de când fenomenul a luat amploare, s-au încercat zeci, sute, poate mii de răspunsuri la această întrebare… Sigur, mulți au plecat să schimbe „atmosfera“, nu le mai plăcea aerul de aici… Alții au plecat pentru banii care nu-i puteau face p-aici… Alții au plecat la studii și o eventuală lansare pe o traiectorie profesională occidentală… Alții pentru a se simți respectați… Și tot așa… Toți au avut motive serioase. Și toți sunt de înțeles… Iar dacă nu li se face dor de plaiurile natale, nu-i nicio problemă… E chiar mai bine… Problema e cu cei care au de gând să se întoarcă… Dacă vin cu bani mulți, e în regulă, nu vor mai trebui să muncească. Dacă nu, e o problemă, chiar mai multe… Deja România este luată cu asalt de mii de muncitori veniți în special din Asia care văd în România o șansă unică de a se realiza preofesional și personal. Mai ales acum, în condițiile în care mai multe țări occidentale nu mai primesc imigranți din diferite motive. Ironic, nu? Să vrei să reiei traseul invers și să nu prea poți…

Ion Bogdan