ipso iulie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 3 Aug 2021

UN NOU ÎNCEPUT

I-am ales, s-au ales, acum zice-se, au pornit la treabă. Nu știu de unde să înceapă sau dacă se impune a continua de unde-au rămas.

Așadar, Un NOU AN, un nou ciclu parlamentar. La ora la care scriu aceste rânduri încă nu sunt terminate… jocurile. Cine și pe ce locuri să se așeze, cine și pentru cine să pună umărul că de, fiecăruia îi vine rândul și trebuie să ai mereu un as în mânecă.

Parlament, grupuri parlamentare, comisii și comisioare, funcții parlamentare. Cine mai știe pe ale căror interese le mai slujesc aleșii celor 30% dintre cei îndreptățiți să voteze?!

Guvern, ministere și miniștri, apoi ceilalți care trebuie răsplătiți pentru munca de partid. Despre ce știu și câte pot face la noile locuri de muncă nu este mai important decât interesul de a sluji cu credință „culoarea“ politică propulsatoare.

Mi-ar plăcea să cred că s-a învățat câte ceva din vechile cicluri parlamentare și guvernamentale, din greșelile comise în timp ca urmare a jocurilor politice asociate perfect cu nepriceperea și, de ce nu, cu reaua credință a unora despre care vorbesc adesea analiștii, disecatori de idei și fapte. Cum s-ar putea explica altfel – se întreabă adesea cei mai mulți –nerealizarea sau uriașele întârzieri în realizarea unor mari investiții de interes național? Apoi imensele sume împrumutate de la instituțiile financiare internaționale care nu se prea regăsesc în economia reală a țării? Cum se poate ca un studiu de fezabilitate să coste mai mult decât investiția în sine? Iată doar câteva dintre motivele care creează suspiciune și neîncredere, subiecte de dezbateri și critici considerate îndreptățite de către cei care radiografiază faptele.

„Aș vrea să văd – îmi spunea o importantă personalitate neangajată politic – la transporturi, de pildă, un ministru trecut prin furcile caudine ale unor acțiuni care să fi răspuns unor deziderate, capabil acum, după ani de experiență, să pună cu adevărat în practică măcar programul guvernamental fluturat în campaniile electorale.

Apoi, la învățământ, un ministru capabil să așeze domeniul în matca sa adevărată, aceea care să realizeze cu adevărat educație și formare pentru economie, cultură, artă etc. La fel pentru finanțe, cultură, sport și celelalte“.

Adaug eu agricultura despre care nici acum nu s-a înțeles că este indispensabilă, cea care oferă siguranță și securitate mai ceva decât toate trupele NATO. Un domeniu care se impune a avea în frunte un om integru, cu multă experiență și bun cunoscător al domeniului și, nu în ultimul rând, bun comunicator. Aici, ca niciunde de altfel, nu trebuie să-și facă loc oportuniștii oricât ar da din coate și oricâte umere ar fi antrenate în a-i împinge într-un astfel de fotoliu.“

Ei bine, suntem la un nou început. De fapt, o repetiție a ceea ce se tot întâmplă la fiecare patru ani pentru că niciodată noi-veniții n-au dat prea mulți bani pe ce-au făcut cei de dinaintea lor. Acum sunt tot ei în bună parte. Poate va fi altfel?!

Să sperăm că viața, experiența lor și a altora ca ei îi fac pe cei din capul trebii, cum îmi place să spun, mai înțelepți și iubitori de neam, nu doar de neamul lor politic și familial.

Dar, pentru că suntem, cum spuneam, la început nu doar de an, să le urăm succes, iar nouă tuturor tradiționalul LA MULȚI ANI!

Ion Banu

Mai multe din această categorie: « NICIO SPERANȚĂ... LEGENDELE NEAMULUI »