Lumea satului 750x100

update 22 Oct 2020

Politica și agricultura

Publicaţiile de specialitate nu fac sau n-ar trebui să facă politică. Sigur, atât timp cât interesele celor în slujba cărora se află nu sunt afectate ca urmare unor hotărâri politice. Am trăit în timp asemenea momente la care presa în general, dar mai cu seamă cea de specialitate, a reacţionat cu vehemenţă, determinând chiar schimbare de opinie la nivel guvernamental.

Ei bine, în ultimii ani, cu unele mici şi poate neînsemnate situaţii, nu am asistat la măsuri care să împiedice, de pildă, iniţiativa privată sau să priveze de drepturi legitime pe cei care fac, de regulă, să avem noi toţi ce pune pe masă de cel puţin trei ori pe zi. În ciuda chiar şi a unor ironii adresate iniţiatorilor unor măsuri care au condus la relansarea ori redescoperirea unor activităţi şi utilizarea eficientă a unor resurse şi materii prime, stimularea unor activităţi de producţie, multe dintre măsuri s-au dovedit a determina creştere economică.

N-aş putea spune însă acelaşi lucru atunci când se vorbeşte despre miliardele de lei alocate anual de guvernanţi nu pentru producţie, ci pentru  nemuncă, lene, sfidând astfel pe cei care contribuie substanţial inclusiv la bugetul din care se înfruptă beneficiarii acestor fabuloase sume.

Asistam cu ceva vreme în urmă la o discuţie iniţiată ad-hoc de către un grup de cetăţeni pe marginea unui subiect ce priveşte, aveam să constat, întreaga societate pusă pe treabă. Se referea la ideea pe care tocmai am înserat-o în fraza anterioară. Se făceau comparaţii, paralelisme între moduri de viaţă, între indivizi şi diverse categorii sociale. M-au dus atunci gândurile la problemele agricultorilor referitoare la forţa de muncă, calificată sau nu. Lipsa de lucrători în câmp ori pe tractoare, în vreme ce cârciumile satelor sau colţurile străzilor sunt pline de inşi care cerşesc ori beau pe datorie în aşteptarea ajutorului social. Apoi, subiectul aprins discutat făcea trimitere la infractorii de toate speţele „care trăiesc mai bine în puşcării decât la ei acasă. Masă, casă, televizor, timp de plimbare, în vreme ce noi, ăştia, muncim, plătim impozite, ba chiar şi doctorii, spitalele şi câte altele. Ei? Huzuresc pe banii noştri.“

N-am vrut să particip la discuţie pentru că, spuneam, presa de specialitate – agricolă, despre aceasta este vorba – nu face politică, dar nici nu poţi trece cu vederea anomaliile pe care le descoperi, susţinute de politicieni pentru câteva mii de voturi. Parcă prea mult costă. Dar când nu pui din propriul buzunar, mai contează?

Şi-apoi, fir-ar să fie, prea dese sunt campaniile electorale...

Ion Banu