Adama Sultan iulie 2020
update 15 Jul 2020

Gangsterii câmpurilor

  • Publicat în Editorial

Sunt mai multe categorii de indivizi sau grupuri de indivizi, organizate atât de bine încât greu le poţi opune rezistenţă, ori depista interesele înainte de a şi le pune în practică. Despre „capul“ care duce „greul“ este, după cum se cunoaște din istoria orga­nizaţiilor mafiote, aproape imposibil să se ştie.

Pe la noi, prin „Românica noastră“ – ca să parafrazez un coleg – gangsterii câmpurilor, numiţi astfel de mulţi dintre fermierii cu care am prilejul să comunic, îşi fac discret apariţia, de regulă prin interpuşi, mai cu seamă în perioada strângerii roadelor câmpurilor. Adică toamna. Până atunci, unii dintre ei, ca să pară loiali faţă de cei de la care urmează să se înfrupte, promit şi acordă sprijin pentru obţinerea recoltelor sub diverse forme, sprijin pe care fermierii îl plătesc în recoltă. Cât costă acesta? Greu de spus. Cert este că la  preluarea producţiei oferă un preţ de multe ori batjocoritor. Legaţi prin contracte aparent benefice ambelor părţi, fermierii sunt obligaţi să accepte şi să livreze producţia celor care au avut abilitatea juridică să formuleze fraze total defavorabile vânzătorului.

Cum şi cine stabileşte nivelul preţurilor? Ei bine, sub masca aşa-zisei pieţe libere a produselor agricole, pe de o parte, dar şi cu sprijinul „legal“ al autorităţilor pe de altă parte, mai cu seamă cele financiar-bancare, se obţin acestea.

Mă întreb de multă vreme cum de muncim în România pe lei şi vindem, ori cumpărăm în valuta altor ţări?!

Apoi, cum se face că pe mai tot parcursul anului cumpărăm valuta scump, iar toamna, când trebuie să se valorifice producţia aceasta se ieftineşte fără ca Banca Naţională să mai intervină?

Iată de ce sunt suspectate autorităţile de intrarea în jocurile neloiale ale aşa-zişilor gangsteri ai câmpurilor, jocuri care în ultimă instanţă grevează şi asupra deficitului comercial. Cumpărăm scump şi vindem ieftin. Halal simţ comercial al celor îndrituiţi să apere interesele ţării.

Interesele ţării! Auzeam cu ceva vreme în urmă rostindu-se la mai fiecare luare de cuvânt expresia „interesul național“. Bine ar fi ca măcar acum, în al cincisprezecelea ceas, să se manifeste în mod real acesta din partea celor pe care ni i-am dorit în frunte. Poate ne-am recăpăta demnitatea de români şi, cel puţin în parte pentru început, a unei oarecare independenţe economice. Pentru că ajunge cât am îmbogăţit pe alţii veniţi cu doi lei pe tărâmurile noastre şi ajunşi acum miliardari. Cum au reuşit ei şi noi nu? Poate ne spun legiuitorii acestei ţari ce s-au perindat prin Palatul Parlamentului în ultimii 28 de ani.

I. BANU

Mai multe din această categorie: « Sub tirul incompetenţei Vrajba „ibridă“ »